Postul Adormirii Maicii Domnului, până la 15 august. Care sunt zilele cu dezlegare la pește?

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Freepik.com
Freepik.com

Postul Adormirii Maicii Domnului începe la 1 august şi durează până la 15 august. Este asemănător, ca rânduială, cu Postul Mare (Postul Paştilor).

Postul Adormirii Maicii Domnului este un post religios creștin ortodox care precede sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (Sfânta Maria Mare), sărbătorită pe 15 august.

Este o perioadă ce aduce aminte credincioşilor atât de virtuţile alese ale Sfintei Fecioare Maria, cât şi de postul cu care ea însăşi, după tradiţie, s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice. În acest timp de de două săptămâni, Biserica recomandă credincioşilor înfrânarea şi îi îndeamnă la rugăciune şi fapte bune.

Potrivit Tradiţiei Bisericii, Maica Domnului a trăit multă vreme după înălţarea la cer a Fiului său şi a Domnului nostru Iisus Hristos.

Apropiindu-se de adormirea sa, cu trei zile înainte, Născătoarea de Dumnezeu a fost înştiinţată de Sfântul Arhanghel Gavriil că va trece din lumea aceasta la viaţa veşnică; a primit vestea cu multă bucurie, căci mergea la Fiul ei şi se alătura tuturor puterilor cereşti şi sufletelor drepţilor.

Postul Adormirii Maicii Domnului începe pe 1 august și durează până pe 14 august, inclusiv. În timpul acestui post, credincioșii ortodocși sunt încurajați să se abțină de la consumul de alimente de origine animală, inclusiv carne, lapte, ouă și pește. De asemenea, se evită mâncărurile prăjite și cele bogate în grăsimi.

Pe lângă restricțiile alimentare, postul adormirii implică și rugăciuni mai intense, citirea Scripturii, meditație, milostenie și fapte bune. Scopul acestui post este de a pregăti sufletul și trupul credincioșilor pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, considerată unul dintre cele mai importante evenimente din calendarul religios ortodox.

Este important de menționat că regulile și tradițiile pot varia ușor în funcție de țară și comunitate, dar fundamentul acestui post rămâne același: purificarea sufletului și pregătirea pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, care amintește de moartea, învierea și înălțarea în cer a Fecioarei Maria, mama lui Isus Hristos.

Zile cu dezlegare la pește și untdelemn în Postul Adormirii Maicii Domnului

- Luni, 1 august: Scoaterea Sfintei Cruci – dezlegare la ulei și vin

- sâmbătă, 6 august: Schimbarea la Față a Domnului, pe Muntele Tabor – dezlegare la pește

- duminică, 7 august: Sfânta Teodora de la Sihla – dezlegare la ulei și vin

- sâmbătă, 13 august: Sfântul Tihon de la Zadonsk – dezlegare la ulei și vin

- duminică 14 august: Sfântul Proroc Miheia – dezlegare la ulei și vin

Îți recomandăm să vezi și: Rugăciunea făcătoare de minuni către Fecioara Maria

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel