Prieteni adevărați sau prieteni toxici? Șase semne care îți arată de cine ești înconjurat

Autorul articolului: Elena Airini |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
sursă: Pexels.com
sursă: Pexels.com

Acest articol vine să te facă să îți pui niște întrebări cu privire la prietenii pe care îi ai. Îți sunt aceștia aproape? Te fac să te simți bine sau mereu ajungi să ai o stare de neliniște când vine vorba despre ei? Cu energia Gemenilor pe care o avem dată de sezonul acestora, dar și cu Luna Nouă în Gemeni, un semn al prieteniei, ar fi bine să aruncăm o privire către cercul nostru de prieteni. 

Dacă ai un prieten care te face mereu să te simți nefericit, s-ar putea să îți dai seama că poate nu îți este prieten cu adevărat, ci este doar o persoană toxică. Ai mai jos șase întrebări care se pot transforma în șase semne prin care poți să îți dai seama de cine ești, de fapt, înconjurat. 

1. Îi interesează să afle mai multe despre tine? Despre ce simți cu adevărat?

Un prieten adevărat vrea mereu să te simți bine și este preocupat de felul în care îți expui sentimentele. Îți va cere detalii despre cum îți merge, va dori să fie alături de tine. Pe de altă parte, prietenul toxic nu prea o să aibă răbdare să asculte pentru că nu îl interesează. Abia așteaptă să termini ce ai de zis ca să poată vorbi despre el, despre părerile lui sau doar despre ce i se întâmplă lui. 

2. A fost acolo, alături de tine, când ai avut nevoie?

După cum spune și proverbul românesc „prietenul la nevoie se cunoaște”. Dacă ai avut pe cine să te bazezi când ai avut problemele tale, înseamnă că ai avut norocul să dai peste un prieten adevărat. Însă, dacă niciodată când ai avut nevoie nu s-a găsit puțin timp și pentru tine, ei bine, poate că este cazul să te mai gândești dacă nu cumva e o relație toxică. Dacă prietenii sunt mereu prea ocupați ca să vorbească cu tine sau ca să se întâlnească cu tine, e posibil să îți răspunzi singur la toate întrebările. Dacă într-adevăr, și ei la rândul lor trec prin greutăți, atunci mai dă o șansă relației, vorbind despre ce s-a întâmplat acolo de fapt, spunându-le că ai avut nevoie să îți fie aproape. Dacă poți avea o conexiune sinceră, aveți din nou ingredientele necesare pentru a vă reface prietenia, însă dacă data viitoare va fi exact la fel și te vei trezi iar singur „la nevoie”, poți trage singur o concluzie.

3. Prietenii te critică tot timpul?

Desigur că unele critici constructive sunt binevenite în cazul unor prieteni care nu îți vor decât binele, dar dacă tot ce auzi din partea lor sunt criticile, s-ar putea să fie o problemă. Nu ai nevoie de atât de multă energie negativă în jurul tău, ci mai degrabă de cineva care să te facă să te simți fericit, să fii în largul tău. 

4. Ți-a cerut vreodată scuze? A fost sincer?

Prietenii adevărați îți cer scuze atunci când greșesc, iar scuzele și părerile lor de rău sunt sincere. E posibil să aibă și ei perioadele lor dificile. Însă dacă ți se aruncă niște scuze la nimereală sau nici măcar așa, din nou, nu prea există șanse de comunicare constructivă și poți vedea un pattern al prieteniei toxice aici. Un alt semn e dacă îți cere prea des scuze și relația voastră ajunge a fi doar un șir lung de motive pentru care nu a putut să îți fie alături. 

5. Țineți scorul?

Ați ajuns să vă purtați pică unul altuia și țineți scorul greșelilor? Ai un prieten care te ține minte pentru orice pas greșit și când prinde ocazia profită ca să „îți dea peste nas”? Este prietenie toxică, nu uita cel mai simplu fapt: un prieten nu te face să fii nefericit. Prietenia nu este „ca să ne scoatem ochii”.

6. Te face să te simți rău?

Un alt semn al prieteniei toxice este acela că îți dă o stare de rău, după o discuție sau o întâlnire cu o astfel de persoană ajungi să te simți nesigur pe tine sau chiar ai o stare de rău fizic. Prietenii trebuie să ne dea o stare de bine. Ține cont de felul în care te-ai simțit după o conversație cu ei și mai ales, după o întâlnire. Dacă ai ajuns acasă epuizat fizic și psihic și plin de nesiguranțe, atunci este un semn clar al prieteniei toxice.

Prietenii ar trebui să te fac să te simți fericit!

Ai citit și despre replicile pe care le poți da celor care te manipulează emoțional?

sursă: articol inspirat de canalul de YouTube Psych2go

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel