Primul satelit operaţional kenyan, plasat pe orbită

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Actualitate
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

După cum vă spuneam, deși nu este retrograd, Mercur produce deja amânări. 

Primul satelit operaţional kenyan a fost plasat sâmbătă pe orbită de o rachetă a companiei SpaceX care a decolat din California (SUA), potrivit imaginilor furnizate de compania spaţială americană, informează AFP. Lansarea, prevăzută iniţial pentru luni seară din Statele Unite, a fost amânată de mai multe ori în această săptămână din cauza condiţiilor meteo defavorabile. Sâmbătă, o rachetă Falcon-9 a SpaceX a decolat la ora 06:48 GMT de la baza americană Vandenberg (California) şi a plasat pe orbită, o oră mai târziu, câteva zeci de sateliţi, printre care şi Taifa-1 (Nation-1, în limba swahili), al Kenya.

Conceput şi dezvoltat de o echipă de cercetători kenyeni, satelitul urmează să furnizeze Kenyei informaţii utile pentru domeniile agriculturii şi monitorizarea mediului, preţioase pentru viitorul acestei ţări din Africa de Est care se confruntă în prezent cu o secetă istorică. Într-un comunicat comun, Ministerul kenyan al Apărării şi Agenţia spaţială kenyană (KSA) au făcut referire săptămâna trecută la o etapă importantă care ar trebui să ofere un elan economiei spaţiale incipientă în Kenya. Beneficiem în mod direct în urma explorării spaţiale, vom putea îmbunătăţi securitatea alimentară, a explicat pentru AFP Pattern Odhiambo, inginer în cadrul KSA, care a participat la proiect.

Cu ajutorul imaginilor realizate cu camera multispectrală a satelitului, putem avea date de observare a Terrei de înaltă calitate, ceea ce ne va ajuta să prezicem randamentul culturilor, a mai spus el. În 2018, Kenya a trimis în spaţiu primul său nano-satelit. Din 2022, peste 50 de sateliţi africani au fost trimişi în spaţiu, potrivit Space in Africa, o companie nigeriană care monitorizează programele spaţiale africane. Egiptul a fost prima ţară de pe continentul african care a trimis un satelit în spaţiu, în 1998.

Sursă: AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel