Reglementări noi pentru bicicliști și utilizatorii de trotinete electrice

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Sursă foto: OpenAI
Sursă foto: OpenAI

Vârsta minimă pentru conducerea trotinetelor, stabilită la 16 ani.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat recent un proiect legislativ care introduce reguli mai stricte pentru utilizarea bicicletelor și trotinetelor electrice pe drumurile publice. Conform noilor reglementări, persoanele care doresc să conducă astfel de vehicule vor trebui să aibă cel puțin 16 ani. Mai mult, utilizatorii serviciilor de trotinete electrice în sistem self-service vor fi nevoiți să răspundă la un chestionar compus din cinci întrebări despre legislația rutieră în momentul efectuării plății prin aplicație.

Noua legislație definește trotineta electrică ca fiind un vehicul cu două sau trei roți, care nu depășește viteza maximă de 25 km/h și este dotat cu un motor electric cu o putere nominală maximă de până la 2 kW. În plus, pentru a circula legal pe străzile din România, bicicletele și trotinetele electrice, precum și mopedele, vor trebui să fie echipate corespunzător cu sisteme de iluminare și elemente reflectorizante-fluorescente. Acestea sunt obligatorii și trebuie să fie în stare de funcționare.

Proiectul de lege prevede de asemenea că purtarea căștii de protecție devine obligatorie pentru toți conducătorii de biciclete și trotinete electrice care se deplasează pe carosabil. Singura excepție de la această regulă se aplică pentru trotinetele închiriate. De asemenea, toate trotinetele electrice utilizate pe drumuri publice trebuie să posede o asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru eventualele daune provocate terților.

Pentru a completa cadrul legal, deputații din Comisia juridică vor discuta săptămâna următoare și despre stabilirea sancțiunilor aplicabile în cazul nerespectării acestor noi reglementări legate de circulația pe drumurile publice a trotinetelor electrice. Aceste măsuri vin în contextul în care numărul utilizatorilor de vehicule electrice de mică dimensiune este în creștere, iar necesitatea unui cadru legislativ actualizat s-a făcut simțită.

Sursă: AGERPRES

Vezi și Narcisism, imoralitate și lipsă de empatie: psihologia întunecată care poate otrăvi elitele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel