România se situează pe ultimele locuri în UE la vânzările online de cărți

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Social
freepik.com
freepik.com

În fiecare an, la 23 aprilie, se sărbătoreşte Ziua mondială a cărţii şi a drepturilor de autor

Pe 23 aprilie sărbătorim Ziua Internațională a Cărții! Această zi specială este dedicată promovării lecturii, a cărților și a drepturilor de autor. Este o ocazie minunată pentru a celebra magia cărților și pentru a evidenția rolul lor în educare, înțelegere culturală și dezvoltare personală.

De asemenea, 23 aprilie este considerată și data decesului a doi mari scriitori: William Shakespeare și Miguel de Cervantes. Acest lucru a fost luat în considerare atunci când UNESCO a proclamat această zi ca fiind Ziua Internațională a Cărții.

În unele țări, inclusiv Spania și Catalonia, este o tradiție ca oamenii să își ofere cărți și flori reciproc în această zi. Această tradiție este legată de sărbătorirea Sfântului Gheorghe, care are loc în aceeași zi.

Ziua Internațională a Cărții este mult mai mult decât o simplă sărbătoare a cărților. Este o ocazie de a celebra cultura scrisă, de a promova lectura și educația, și de a sublinia importanța cărților în societatea noastră.

Clasamentul FERICIRII. Care sunt unele dintre cele mai fericite țări din lume și de ce?

În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi electronice, în ambele cazuri România fiind la coada clasamentului, arată datele publicate marţi de Eurostat.

Cel mai ridicat procentaj de rezidenţi care au declarat că în ultimele trei luni au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite a fost înregistrat în Ţările de Jos (23,5%), Luxemburg (22,2%) şi Irlanda (21,1%).

La polul opus se află rezidenţii din Cipru (1,4%), Letonia (2,9%), Bulgaria (3,7%) şi România (4,3%).

Pentru cărţi electronice, în acelaşi an, cel mai mare procent de rezidenţi care au declarat că în ultimele trei luni au cumpărat online cărţi electronice a fost înregistrat în Danemarca (22%), Ţările de Jos (21,6%) şi Irlanda (16,9%).

23 aprilie: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Rugăciunea pe care trebuie s-o rostești azi, dacă treci prin clipe grele

Cele mai mici procente au fost înregistrate în Cipru (0,6%), Bulgaria (2%) şi România (2,2%).

Datele Eurostat arată că Danemarca şi Finlanda sunt singurele ţări membre UE în care mai mulţi oameni au achiziţionat cărţi electronice în număr mai mare decât cărţi tipărite în ultimele trei luni de dinaintea colectării datelor. În fiecare an, la 23 aprilie, se sărbătoreşte Ziua mondială a cărţii şi a drepturilor de autor, la iniţiativa UNESCO, începând din 1996.

Sursa: AGERPRES (AS - autor: Constantin Balaban, editor: Oana Tilică)

Psihologul Radu Leca despre traumele nerezolvate din trecut: "Tu ești terminat emoțional!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel