Psihologul Radu Leca despre traumele nerezolvate din trecut: "Tu ești terminat emoțional!”

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
freepik.com
freepik.com

Psihologul Radu Leca și psihoterapeutul Ramona A. Dumitru au vorbit despre motivele care sabotează fericirea. Ce aflăm?

În cadrul emisiunii ”Ultrapsihologie” de pe DC News, psihologul Radu Leca și psihoterapeutul Ramona A. Dumitru au vorbit despre motivele care sabotează fericirea.

Frica de eșec și de respingere este unul dintre motivele care sabotează fericirea? Aceasta a fost prima întrebare adresată psihologului.

„Da. De exemplu, când doi părinți se ceartă și au un copil, ori divorțează, au un dublu eșec. Eșecul lor principal, de părinte, care poate fi imputat de către unul din parteneri, dar și eșecul că se destramă totul. Să nu uitam că unii stau nefericiți și aleg să nu divorțeze, doar ca să aibă căsnicia perfectă, precum cea a părinților lor.”

Top 10 destinații turistice din România pentru 2024. Frumusețea autohtonă nebănuită

Lipsa încrederii în sine este și el un alt motiv de sabotare a fericirii? Unii zic că dacă ai încredere în tine, nu ai sta să fii călcat în picioare într-o relație, nu-i așa? 

„Este normal să ai îndoieli vizavi de tine. Pentru că ți s-au spus atâtea lucruri iar stările din relație alternează atât de mult, încât nu mai știi ce să crezi. Te înnebunesc. Să nu mai spunem de faptul că unii parteneri îți vorbesc foarte frumos, după ce o perioadă au făcut fix contrariul. De obicei, partenerul te cunoaște mai bine decât te cunoști tu. Știe exact pe unde să te ducă și ce să obțină de la tine.”

Negativitatea și pesimismul sabotează fericirea?

„Categoric. Atunci când începi cu nu sunt capabil sau nu sunt în stare să fiu fericit, este clar că te axezi doar pe stări negative. Tu, de fapt, te pregătești pentru ce este mai rău și ești tot timpul în starea asta. Acești oameni se gândesc la cele mai rele scenarii și nu îi poți scoate din ale lor. Simt că orice ar face, nu pot fi fericiți.”

Traumele din trecut nerezolvate pot duce la nefericire?

„Sunt unele traume din copilărie oribile. Plus divorțul părinților sau moartea unuia dintre părinți. Astea sunt unele dintre traumele trecutului care pot sabota fără nicio îndoială fericirea.”

Pluto în Casa a douăsprezecea: transformări legate de frici, blocaje, obsesii, traume

Lipsa unui scop în viață duce la nefericire?

„Da, putem avea scopuri în viață care ne tulbură și pe care ne refuzăm să le îndeplinim sau situațiile în care nu ne interesează absolut nimic în viață. Nu ne place nimic, nu ne pasă de nimic. Automat suntem nefericiți. Fiind lipsit de scopuri în viață, fericirea nu apare.” 

Poți să vezi și: Psihologul Radu Leca despre divorțul de un partener psihopat: Realmente îl vezi cum se tăvălește pe jos!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel