Rugăciuni pe care e bine să le rostești în Postul Crăciunului. Ce poți să spui pentru liniște și iertarea păcatelor

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Practic
https://pixabay.com/
https://pixabay.com/

Anul acesta, Postul Crăciunului a început pe 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie. Dacă ai decis să postești în acest interval, cel mai probabil ai grijă la alimentație. Totuși, nu trebuie să uităm că postul este o perioadă optimă pentru rugăciune, liniște sufletească și mediație profundă. Iată o serie de rugăciuni pe care să le rostești în zilele rămase până la Ziua Nașterii Domnului.

Postul este o perioadă plină de smerenie și curățire a sufletului. Prin intermediul rugăciunii, poți cere iertarea păcatelor și îți poți dezvolta latura spirituală.

Conform doxologia.ro, există o rugăciune care se poate citi în fiecare post, dar mai ales în Postul Crăciunului:

"Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin."

Există și o altă rugăciune, care poate fi rostită pentru bunăstare, dar și pentru curățire sufletească. O poți rosti în post și pentru iertarea tuturor păcatelor:

"O, Doamne Dumnezeule Atotputernic, zidirea mâinilor Tale suntem, pecetluiți cu gândul voinței Tale de mântuire, dar neascultând poruncile Tale, ne-am abătut pe căile nedreptății. Din pământ m-ai zidit și cu suflarea duhului iubirii Tale m-ai arătat ca o făptură minunată, încununată cu frumusețe dumnezeiască. Dar eu, neluând seama la cinstea cu care m-ai învrednicit, m-am coborât în adâncul fărădelegilor.

Curăţeşte inimile noastre, trimițând apa îndurărilor Tale întru care îneacă toată cugetarea cea pătimașă. În noroiul slavei deșarte pururea alunecăm și cădem în groapa tuturor răutăților, fiind cu totul osândiți. Întinde-ne mână de ajutor, Doamne, și ne urcă pe muntele nevoințelor, dăruindu-ne totodată și lumina pocăinței. Dă-ne și coiful nădejdii în vremea tulburării gândurilor rele și întrarmează-ne cu săgețile rugăciunii de foc, ca să doborâm pe vrăjmașii cei ce ne necăjesc.

Moise a postit 40 de zile și a primit din mâna Ta tablele legii, însă acum Însuți scrie cu degetul Tău dumnezeiesc gândurile înțelepciunii Tale, care să ne călăuzească la tot lucrul cel bun. Suntem firi slabe și lesne biruite de păcat, dar cu brațul puterii Tale ridică-ne deasupra valurilor patimilor noastre și dă-ne a privi spre adâncurile milostivirii Tale. Pune în inimile noastre dragostea de rugăciune și cu adierile dorului Tău învăluie sufletele noastre.

Învață-ne a iubi mai mult curăția și mintea noastră o arată tablă a cugetărilor îngerești scrise cu slovele Duhului Tău înţelepţitor. Să se atingă de inima noastră împietrită scânteia iubirii Tale de oameni și să o prefacă în ceară în care cu degetul Tău dumnezeiesc să închipui cuvinte iubitoare față de aproapele. Greu suferim povara neputințelor noastre și adesea ne tânguim fiind biruiți de vrăjmașii noștri nevăzuți, dar adâncul milostivirii și îndurărilor Tale este mare, deci totdeauna sprijineşte-ne cu brațul Tău puternic pe cărarea postului. Amin!”

Poți rosti și următoarea rugăciune către Domnul Iisus Hristos, a Sfântului Isaac Sirul:

"Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Care ai plâns pentru Lazăr și lacrimi de întristare și de milostivire ai vărsat pentru dânsul, primește lacrimile mele. Cu patimile Tale, vindecă patimile mele. Cu rănile Tale, tămăduiește rănile mele. Cu sângele Tău, curățește sângele meu și amestecă în trupul meu mireasma trupului Tău celui de viață făcător. Fierea cu care vrăjmașii Te-au adăpat să îndulcească amărăciunea cu care potrivnicul m-a adăpat. Trupul Tău întins pe Cruce să întinda către Tine mintea mea cea trasă jos de diavoli. Capul Tău, pe care l-ai aplecat pe Cruce, să înalțe capul meu cel pălmuit de potrivnici. Preasfintele Tale mâini, pironite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pierzării precum a făgăduit preasfânta gura Ta. Fața Ta, cea batjocorită cu pălmuiri și cu scuipări, să umple de strălucire fața mea cea întinată în fărădelegi. Duhul Tău, pe Care L-ai încredințat Tatălui când erai pe Cruce, să mă povățuiască spre Tine, prin harul Tău. Nu am inima plină de durere ca să Te caut. Nu am pocăință, nici umilință care întorc pe fii la moștenirea lor. Nu am lacrimi mângâietoare, Stapâne. S-a întunecat mintea mea cu cele lumești și nu poate să caute spre Tine cu durere. S-a răcit inima mea de atâtea ispite și nu poate să se înfierbânte cu lacrimile dragostei celei pentru Tine. Ci Tu, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeule, Vistierul bunătăților, dăruiește-mi pocăință neștirbită și inima îndurerată, ca să pornesc cu tot sufletul în căutarea Ta; căci fără de Tine mă voi înstrăina de tot binele. Dă-mi așadar, Bunule, harul Tău. Tatăl, Care Te-a născut din sânurile Sale fără de ani și mai înainte de veci, să înnoiască în mine închipuirea icoanei Tale. Te-am părăsit, Doamne, să nu mă părăsești. Am ieșit de la Tine, ieși în căutarea mea. Du-mă la pășunea Ta cea duhovnicească. Numără-mă între oile turmei Tale prea alese. Hrănește-mă împreună cu ele din verdeața dumnezeieștilor Tale Taine. Căci inima lor curată este sălașul Tău și se vede într-însa strălucirea descoperirilor Tale. Strălucirea Ta este mângâierea și odihna celor ce s-au ostenit pentru Tine în necazuri și în toate felurile de chinuri. Acestei străluciri mă învrednicește și pe mine, nevrednicul, cu harul și cu iubirea de oameni a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în vecii vecilor. Amin."

În final, poți rosti și o rugăciune către Sfânta Fecioară Maria:

„Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea puru­rea fe­ricită și prea nevinovată și Maica Dumne­zeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de ase­mănare decât serafimii, ca­re fără stri­că­ciune pe Dumnezeu Cu­vântul ai născut, pe tine, cea cu ade­vărat Năs­cătoare de Dumnezeu, te mărim!"

Citește și: Ce practici spirituale ți se potrivesc în funcție de zodie și cum să te conectezi cu spiritualitatea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel