ȘASE superstiții ale lunii martie pe care este necesar să le știi

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Spiritualitate
Pixabay.com
Pixabay.com

Dacă ești o persoană superstițioasă, nu poți rata ceea ce se spune despre luna martie! Se pare că prima lună a primăverii aduce câteva supersitiții neobișnuite. Iată despre ce este vorba!

Luna martie este bogată în tradiții și superstiții străvechi. În această lună ne bucurăm de revenirea primăverii și simțim cum renaștem asemenea vremii de afară.

Iată câteva superstiții!

  1. Mărțișorul, simbol al venirii primăverii, a fost venerat de-a lungul timpului pentru puterile sale magice, asemănătoare cu cele ale unui talisman. Considerat un protector al sănătății și al iubirii, mărțișorul era purtat în trecut atât de fete, cât și de băieți. Printre superstițiile legate de mărțișor care au persistat până în zilele noastre se numără și aceea că atunci când este purtat, este bine să agățăm șnurul în pomi pentru a asigura o recoltă bogată. În plus, mulți români din mediul rural cred că șnurul așezat într-un cuib poate ajuta găinile să facă mai mulți pui.
  2. Babele. Primele nouă zile ale lunii martie sunt sub influența Dochiei, o baba dotată cu puteri miraculoase care pedepsește pe cei care lucrează în acest interval. Una dintre legendele despre baba Dochia relatează că aceasta a început să-și pregătească oile pentru a le duce la munte spre sfârșitul lunii februarie. Crezând că vara a sosit deja, bătrâna a ignorat sfaturile celorlalți ciobani, îmbrăcându-se în nouă cojoace și pornind la drum. Potrivit tradiției, „Baba” aleasă înainte de 1 Martie va prevesti destinul și norocul celor superstițioși pentru tot timpul anului. Dacă zilele Babelor sunt mohorâte și ploioase, se crede că persoana respectivă va avea un an greu, plin de supărări și dificultăți. În trecut, se mai credea că tinerii care ajungeau la vârsta căsătoriei aveau șanse mai mari să-și găsească o mireasă în ziua în care își alegeau „Baba”.
  3. Măcinicii. Pe 9 martie, dată care marchează echinocțiul de primăvară în calendarul iulian (stil vechi), se celebrează două sărbători importante: ultima zi a Babei Dochia și prăznuirea a 40 de mucenici din Sevastia. Conform credinței populare, pe 9 martie se spune că mormintele și porțile Raiului sunt deschise pentru sufletele celor decedați, motiv pentru care se oferă Măcinicii ca pomană. În funcție de regiunea țării, bărbații obișnuiesc să se cinstească în această zi cu 36, 40 sau 44 de pahare de vin. Obiceiul acesta are rădăcini adânci în antichitate, când se credea că bărbații care beau vin vor fi mai sănătoși și mai puternici, deoarece vinul se transforma în sânge.
  4. Focurile ritualice de Măcinici. În multe sate, încă se aprind focuri ritualice, se ard resturile vegetale în grădini, se afumă prin cimitire și se stropesc cu agheasmă atât oamenii, cât și animalele.
  5. Bătrânii evită să pronunțe numele șerpilor în luna martie, deoarece cred că cineva care face asta riscă să-i întâlnească în timpul muncilor câmpului.
  6. Cântecul cucului, semn al unui an plin de boli. În credința populară, se spune că cineva „spurcat” de cuc în ziua de Buna Vestire va fi bolnav tot anul. De aceea, în data de 25 martie, gospodarii care se trezesc devreme dimineața mănâncă o bucată de pâine înainte de a ieși din casă. În aceeași zi, bătrânii obișnuiesc să-și pună câțiva bănuți în buzunar pentru a avea noroc în tot anul.

Citește și Superstiții legate de numere norocoase și ghinioniste. Pe care să NU le alegi niciodată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel