Secretul unei sănătăți înfloritoare este să mănânci doar o dată pe zi. Ești de acord?

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Wellness

Maestrul spiritual Sadghuru este cel care ne sfătuiește să mâncăm mai puțin, să dormim mai puțin și să medităm mai mult. Acestea sunt cele trei elemente esențiale în dobândirea unei stări de sănătate care să ne permită să facem ceea ce dorim. 

Oamenii se însănătoșesc atunci când nu mai mănâncă atât de mult, spune Sadghuru. El oferă ca exemplu ashramul său, un loc de retragere colectivă în India, unde Sadghuru însuși mănâncă doar o dată pe zi, în timp ce discipolii săi mănâncă de două ori, dar la un interval de opt ore, adică o dată dimineața și o dată seara. 

Sadghuru spune că starea de foame nu este un lucru rău, și că din contră, eși mereu activ, iar un stomac gol asigură faptul că atât corpul, cât și creierul tău funcționează cel mai bine. 

Oamenii au sentimentul că dacă merg la culcare înfometați, nu vor putea dormi. Acest fapt nu este adevărat, din punctul de vedere al maestrului spiritual, ci este secretul pentru a avea o viață mai bună, mai activă și mai marcată de spiritualitate. 

Orice purificare pe care dorești să o faci în corpul tău, trebuie să o faci pe stomacul gol, spune Sadghuru. El recomandă și ceva mai puțin somn, spunând că el se mulțumește cu patru-cinci ore pe noapte și asta în cazul în care este leneș. 

Maestrul indian aduce o oarecare critică medicilor care le recomandă oamenilor să doarmă opt ore pe noapte, spunând că dacă dormi atât de mult, apoi adaugi timpul pe care îl petreci la baie, apoi mâncatul, înseamnă că nu îți mai rămâne deloc timp pentru tine, te ocupi doar cu „mentenanța”. Iar propriul corp devine un impediment în viața ta.

Dacă stai liniștit, dacă nu te agiți, dacă meditezi, nu ai nevoie de atât de mult „combustibil”, adică mâncare, însă dacă te agiți o să începi să simți nevoia să mănânci.

Totodată, Sadghuru afirmă că sănătatea nu este ceva ce poți face din exterior, ci este ceva ce vine mereu dinăuntrul tău. Ți se pare mereu că ceva nu este în regulă cu tine și asta se întâmplă pentru că mănânci prea mult. În Yoga trebuie să existe măcar 8 ore între o masă și cealaltă. Dacă faci asta o să vezi că scapi de problemele de sănătate.

Dacă practici și yoga și meditație, o să vezi că 90% dintre problemele tale vor dispărea. Oamenii mănâncă și beau tot felul de porcării și apoi merg la medic să îi vindece. „Mâncarea nu este religie, mâncarea este combustibil pentru organism”, mai spune maestrul indian. 

Există o legătură între ceea ce mâncăm și felul în care gândim?

Are mâncarea o legătură cu emoțiile noastre? Oare nu suntem „ceea ce mâncăm”? Citiți mai jos câteva elemente interesante legate de ceea ce mâncăm și felul în care gândim și simțim, care ar fi beneficiile unei diete de inspirație indiană, dar și un exemplu simplu de rețetă pe care îl poate încerca oricine. 

Există o legătură între alimentație, emoție și procesele gândirii ne spun cei de la timesofindia.indiatimes.com citând un studiu de la Harvard care precizează că 95% din Serotonina (cunoscută și ca „hormonul fericirii”) este produsă în tractul gastrointestinal. Acesta este legat de milioane de neuroni, ceea ce înseamnă că odată ce consumăm mâncarea nu doar că sistemul nostru digestiv o desface, ci ne ghidează și emoțiile. Deci, da, suntem ceea ce mâncăm, ne sunt afectate și emoțiile, dar și gândirea. Se știe că excesul de zahăr, sare și făină este legat de declanșarea depresiilor și stărilor anxioase.

În același timp, se cunosc beneficiile unor alimente asupra creierului uman. Spanacul, fructele de pădure, migdalele, turmericul, dar și „curd” (un tip de iaurt tradițional indian) ne fac să avem un creier mai sănătos, ne ajută memoria și favorizează procesele de gândire. 

Filosofia indiană se regăsește și în mâncarea pregătită special pentru a da o stare de bine corpului. Nu întâmplător aromele legumelor atunci când sunt gătite sunt îmbunătățite și scoase în evidență de condimente speciale care nu doar că dau un gust minunat, dar fac ca mâncarea să nu mai aibă nevoie de sare! Poți citi în continuare despre asta chiar aici! 

surse: canalul de YouTube Sadghuru, timesofindia.indiatimes.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel