Sfânta şi Marea Miercuri: femeia cea păcătoasă şi Iuda, cel care L-a vândut pe Hristos

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Freepik.com
Freepik.com

Sfânta şi Marea Miercuri, din Săptămâna Pătimirilor, aduce pe buzele credincioşilor două personaje şi două destine diametral opuse.

În Sfânta şi Marea zi de Miercuri se citeşte Evanghelia cu femeia păcătoasă care a uns capul Lui Hristos cu mir de mare preţ. Tot acum Iuda vânzătorul s-a înţeles cu iudeii să-l vândă pe Mântuitorul lumii pe treizeci de arginţi (Matei 26, 6-16). Miercurea este ziua trădării şi vânzării lui Hristos.

"Păcătoasa a venit la Tine, vărsând mir cu lacrimi pe picioarele Tale, Iubitorule de oameni şi s-a vindecat cu porunca Ta de mirosul cel greu al răutăţilor. Iar ucenicul cel nemulţumitor suflând împotriva harului Tău, l-a lepădat pe el şi s-a amestecat cu noroiul, vânzându-Te pe Tine pentru dragostea banilor. Slavă Hristoase, milostivirii Tale” (Sedealna I din denia Sfintei şi Marei Miercuri).

Oricare dintre noi poate fi exact în acea situație. Trebuie să ne uităm la inima noastră și să vedem prin care dintre patimile noastre ne va prinde diavolul pentru a ne determina să-L trădăm pe Hristos. Dacă vom considera că suntem superiori lui Iuda – că el a fost un fel de „țăcănit” și noi nu suntem – greșim. Ca și Iuda, fiecare dintre noi are patimi în inimă. De aceea, să ne uităm la ele.

Imnele Sfintei Biserici sau poezia sacră, care se împletesc cu melosul bizantin, cântate în cultul liturgic, devin mijloace ale propovăduirii lui Dumnezeu. Prin predică, preotul explică şi face cunoscute învăţăturile fundamentale de credinţă şi principiile moralei creştine.

Însă, imnul cântat de către toată biserica este cu mult mai mult. Prin cântarea credincioşilor, într-un glas comun al unui singur popor euharistic, învăţătura prinde viaţă. Din acest motiv, este foarte important ca în biserică să se cânte cu tot poporul. Credincioşii participă activ la sfintele slujbe mai ales prin cântare – acesta fiind un mod de a trăi şi a te identifica cu modelele propuse de către Biserică.

Sfânta şi Marea Miercuri, din Săptămâna Sfintelor Pătimiri, prin imnele cântate la denia de marţi seara aduce pe buzele credincioşilor două personaje şi două destine total opuse.

Mai bine spus, două căi diferite: una de la lumină la întuneric şi alta care nu a ştiut să preţuiască Lumina – femeia cea păcătoasă şi Iuda, cel care L-a vândut pe Hristos. Primul personaj, „vărsând mir cu lacrimi pe picioare” lui Hristos, îşi îndreaptă viaţa şi caută Lumina.

La polul opus, Iuda, cel care a beneficiat de prietenia lui Dumnezeu, de dragoste Lui, fiind martor la minunile pe care Acesta le-a făcut, a „suflat împotriva harului” lui Dumnezeu „şi s-a amestecat cu noroiul”. Pentru ce beneficii? Cântarea concluzionează: „pentru dragostea banilor”

Miercurea Mare – tradiții și obiceiuri

Azi, este bine să te împaci cu oamenii cu care nu ai avut o relație tocmai bună în ultima perioadă. Ba mai mult, nu este bine să te enervezi, să arunci vorbe urâte sau să te superi pe ceilalți.

Este recomandat să spui rugăciuni în Miercurea Mare. Femeile nu torc și nu cos, ci spală ferestrele, pentru ca lumina să pătrundă în fiecare colțișor al casei, în zilele de Paște.

Sursa: doxologia.ro

Îți recomandăm să citești și: PATRU rugăciuni puternice pentru ziua de miercuri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel