Sfântul Alexandru: Apărător al credinței și lumina Bisericii Ortodoxe

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Sfântul Alexandru/Foto: captură youtube
Sfântul Alexandru/Foto: captură youtube

Citește rugăciunile în vreme de ananghie, neajutor, nedorință și necaz!

În calendarul ortodox, ziua de 30 august este dedicată amintirii Sfântului Alexandru, unul dintre cei mai venerați sfinți ai Bisericii Ortodoxe.

Sfântul Alexandru a fost episcopul Cezareei Capadociei și un apărător fervent al dreptei credințe. În timpul său, erezia ariană începea să câștige teren, iar Sfântul Alexandru s-a opus cu fermitate acestui curent, apărând învățăturile ortodoxe. Prin rugăciunile și eforturile sale, el a contribuit la întărirea credinței și a ajutat la luminarea multor suflete. Se spune că demnitatea sa, curajul și înțelepciunea au făcut ca mulți dintre adversarii săi să se convertească la Ortodoxie, realizând eroarea în care se aflau. Viatța sa a fost un exemplu strălucit de sfințenie și devotament față de Dumnezeu și Biserica Sa.

Rugăciuni către Sfântul Alexandru:

"Tu ești cel ce cu îndrăzneală păzești turma lui Hristos de vrăjmașii cei văzuți și nevăzuți. Și pe cei ce scapă sub adăpostirea ta îi aperi de năvălirea lor, Alexandre preafericite. Și pe noi, care suntem înviforați de gânduri și de lucruri necuvioase, izbăvește-ne! Nu ne pricepem de unde să începem a-ți aduce laudă ție, părinte. Că, aducându-ne aminte de smerenia și de faptele tale cele minunate, ne spăimântăm! Izbăvește-ne, părinte, cu rugăciunile tale! Ca și pe turma ta, de erezia lui Arie. Auzi-ne, preacuvioase, precum ascultând pe împăratul, ai rușinat pe filosoful cel mincinos. Dă-ne mâna de ajutor, Sfinte Alexandre, precum ai dat și părinților la sobor împotriva lui Arie. Tu ești păstorul cel bun, Alexandre ierarhe, care turma ta ai povățuit-o către pășune duhovnicească. Și din izvorul raiului ai adăpat-o pe dânsa. Izbăvește-ne, părinte, cu rugăciunile tale!"

"Suflete, suflete al meu, pentru ce te plângi la Domnul? Căci lenea ta pentru chinurile veșnice mijlocitoare îți este. Dacă darul lui Dumnezeu l-ai cunoaște, cu lacrimi fierbinți ai plânge, suspinând și întristându-te pentru orice păcat, pentru cel mic și pentru cel mare. Strigă către Stăpâna ta să nu te lovească mânia Celui ce ține toate cu dreapta Sa atotputernică, însă eu, păcătosul și leneșul, cel ce am limba vicleană, cum mă voi ruga Stăpânei mele ca să mă izbăvească Domnul de înfricoșata Judecată? Căci tot timpul mă cutremur în inima mea cugetând la înfricoșata Judecată ca să fiu izbăvit de chinurile cele veșnice și de viermele cel neadormit și de întunericul cel mai din afară și de flăcările cele nestinse. Miluiește-mă pe mine, păcătosul robul Tau (numele), ca pe Pavel Apostolul, pe care mai mult decât pe toți l-ai iubit, și nu întoarce fața Ta de la mine, cel sărman, în acea Zi înfricoșată de care se cutremură sufletul meu și se îngrozesc mădularele trupului meu. Doamne, izbăvește-mă pe mine de înfricoșatul ceas, ca să nu mă departez de mila Ta. Îi rog pe Sfinții îngeri și Arhangheli, pe prooroci și mucenici și pe toți sfinții să se roage lui Dumnezeu pentru sufletul meu. Pentru rugăciunile voastre să întoarcă Stăpânul mânia Lui de la mine, păcătosul. Iar tu, Preacurată Doamnă Fecioară, care ai îndrăzneală la Fiul tău pentru robii Tăi, nu uita ostenelile robului tau (numele). Stăpâne Mântuitorule, din săracul meu suflet, Ție mă rog, izbăvește-mă de durerea păcatelor mele și primește-mă întru bucuria vieții celei nesfârșite, în care se preamărește Preasfânt Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!"

Vezi și Rugăciuni de miercuri, pentru mulțumire și înțelepciune. Rostește-le și tu!.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel