Simptomele intoxicației cu ciuperci. Ciuperci comestibile/ ciuperci otrăvitoare. „Nu vă jucați cu așa ceva!”

Autorul articolului: Astrosens Team | Dată: 16 iun, 16:33 | Categorie: Wellness
sursă foto: Pexels.com
sursă foto: Pexels.com

Ciupercile sunt bogate în antioxidantul numit selenium și sunt singurele alimente care conţin vitamina D, iar vitamina B2 din ciuperci este benefică pentru piele deoarece îmbunătăţeşte calitatea ţesutului, iar vitamina B8 întăreşte firul de păr şi îi conferă strălucire. Problema este că există și ciuperci otrăvitoare. Aflăm despre asta mai multe de la colegii de la DC Medical. 

Medicul primar urgențe, conf. Univ. Dr. Tudor Ciuhodaru a explicat în exclusivitate pentru DC Medical la ce trebuie să fim atenți atunci când mâncăm ciuperci. Culese direct din pădure sau cumpărate de colțul străzii, ciupercile pot deveni alimente mortale.

„Intoxicația cu ciuperci poate fi mortală. Mulți pacienți au ajuns la urgențe. Toți au mâncat ciuperci culese din pădure sau/și comercializate pe trotuar fără aviz fitosanitar. Nu vă jucați cu așa ceva!

Educația pentru sănătate poate face diferența dintre viață și moarte”, a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, conf. Univ. Dr. Tudor Ciuhodaru.

Care sunt simptomele intoxicației cu ciuperci

Sunt o serie de simptome care arată că o persoană a fost intoxicată în urma consumului de ciuperci. Aceste simptome sunt:

„Ne putem gândi la intoxicația cu ciuperci atunci când apar stări de greață, vomă, creșterea ritmului respirației, transpirație, salivație abundentă, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree”, a mai explicat medicul. 

Copiii pot dezvolta forme severe ale intoxicației cu ciuperci.

„Simptomele devin sugestive doar în contextul evidențierii în antecedente (2-15 ore) a consumului de ciuperci sau atunci când apar la mai mulți consumatori ai aceluiași prânz de ciuperci. Gravitatea intoxicaţiei depinde de specia de ciupercă și reactivitatea individuală. Copii și cei cu patologie asociată hepato-renală au o susceptibilitate crescută și pot dezvolta rapid o simptomatologie zgomotoasă. La acești pacienți aunt adesea formele clinice grave cu evoluție spre comă hepatică (de multe ori cu sfârșit letal)”, mai explică medicul.

Ce ciuperci să consumăm

Medicul Tudor Ciuhodaru ne recomandă să consumăm doar ciuperci cu aviz fitosanitar din magazine autorizate. „Eventuale economii la cele cumpărate de pe stradă, fără aviz fitosanitar, culese de, cunoscători”. Nu merită riscul decontării în vieţi omenești.

Tinere (aruncați toate ciupercile degradate sau viermănoase, în care s-au acumulat urina și dejecțiile larvelor de insecte) și foarte proaspate.

Curățate (prin tăierea părții inferioare murdare a piciorului) și spălate (de 2-3 ori în jet de apă după ce au fost ținute câte 30 minute în apă sărată pentru înlăturarea viermilor).

Păstrate în frigider, întotdeauna preparate”, mai explică Tudor Ciuhodaru.

Ce facem în cazul intoxicației cu ciuperci

- Nu temporizați prezentarea la urgențe la primele simptome.

- Sunați la 112 și chemați Salvarea întrucât este nevoie de evaluare și tratatment într-un serviciu specializat în toxicologie.

- Intoxicatul va fi transportat la spital împreună cu toți cei care au mâncat ciuperci (chiar dacă nu au simptome de intoxicație).

- Puteți începe eliminarea toxicelor prin provocarea de vărsături (emeză) prin atingerea luetei (omușor) după ce pacientul ingeră 500 ml apă călduță. Manevra se repetă de 4-6 ori până când conținutul evacuat devine limpede. Această manevră nu mai permite absorbția toxinelor, a mai precizat Tudor Ciuhodaru.

Odată cu venirea verii există riscul ca tot mai multe persoane să se intoxice din cauza consumului de ciuperci. Numărul și gravitatea acestor intoxicații crește în această perioadă (căldură prelungită).

Ciupercuța de trotuar. Ne punem viața în pericol din cauza sărăciei- citiți continuarea pe DC Medical

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play