Sona Cervena a murit la 97 de ani

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Monden
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ

Sona Cervena, o cântăreaţă de operă cehă de mare prestigiu, a încetat din viaţă duminică la Praga.

Sona Cervena, o cântăreaţă de operă cehă de mare prestigiu, a încetat din viaţă duminică la Praga, oraşul ei natal, la venerabila vârstă de 97 de ani. Acest lucru a fost anunţat de Teatrul Naţional din Praga, unde ea a debutat în tinereţe. După ce a cucerit publicul din ţara sa natală, Sona Cervena a plecat în 1958 în Germania de Est, unde şi-a continuat cariera la Opera de Stat din Berlin, una dintre cele mai importante scene lirice din lume.

Însă, nemulţumită de condiţiile impuse de regimul comunist, ea a fugit în Vest în 1961 şi şi-a continuat activitatea la Deutsche Oper Berlin, la Opera din Frankfurt şi la Opera din San Francisco. Ea a participat în calitate de invitat la numeroase spectacole în Europa de Vest, bucurându-se de aprecierea criticilor şi a iubitorilor de operă.

Ce roluri a avut

Rolurile ei au variat de la Carmen, în opera cu acelaşi nume a lui Bizet, la Ulrica în “Bal mascat” de Giuseppe Verdi şi Brangäne în “Tristan şi Isolda” de Wagner. Ea a excelat atât în roluri dramatice, cât şi în cele comice, demonstrând o mare versatilitate vocală şi scenică.

Cervena a primit numeroase premii şi distincţii pentru contribuţia ei la arta lirică, inclusiv Medalia de Merit cehă şi titlul onorific “Doamna Culturii Cehe”. Ea a fost o personalitate marcantă nu numai pe scenă, ci şi în afara ei. În septembrie anul trecut, la scurt timp după împlinirea vârstei de 97 de ani, ea a cântat în Bazilica Sfântul Ioan din Lateran de la Roma la un concert organizat cu ocazia preluării preşedinţiei Consiliului UE de către Republica Cehă. A fost un moment emoţionant şi simbolic pentru ea şi pentru ţara ei.

Memoriile ei au fost publicate în 1999 sub titlul “Viaţa mea pe scenă”. Ea a scris şi o biografie a bunicului ei, Vaclav Cerveny, un cunoscut producător de instrumente muzicale din secolul al XIX-lea, care a inventat cornul ceh.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel