Stilul de viață care dăunează sănătății tinerilor

Autorul articolului: Alexandru Negrici |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Un nou studiu, realizat în Statele Unite ale Americii, pare să confirme că stilul de viață al tinerilor nu echivalează neapărat cu o sănătate bună.

Cercetarea, citată de Medical News Today, a fost publicată în Journal of the American Heart Association.

În cadrul acesteia, cercetătorii spun că mulți adulți mai tineri iau decizii proaste privind stilul de viață care pot duce la boli cardiometabolice, cum ar fi diabetul, obezitatea și hipertensiunea arterială, cu rate care variază în funcție de rasă și etnie.

Cercetătorii au analizat 10.405 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 44 de ani ale căror informații au fost disponibile prin sondajul național de examinare a sănătății și nutriției, din 2011 până în 2018.

Au fost evaluați cinci factori de risc diferiți ai stilului de viață:

  • Fumatul curent
  • Băutura în exces
  • Calitatea slabă a dietei
  • Activitate fizică inadecvată
  • Durată nepotrivită a somnului

Prevalența acestor factori de risc pentru stilul de viață a fost calculată, variind de la aproximativ 16% pentru consumul excesiv de alcool până la aproximativ 49% pentru calitatea slabă a dietei.

Prevalența crescută a bolilor cardiometabolice a variat de la aproximativ 4% pentru diabet până la aproximativ 37% pentru creșterea colesterolului. În plus, prevalența de a avea doi sau mai mulți factori de risc pentru stilul de viață a fost de aproximativ 45% și a avea două sau mai multe boli cardiometabolice a fost de 22%.

Cercetătorii au descoperit că cei cu un profil mai favorabil al factorilor de risc social - studii superioare, venituri mai mari, nivel mai ridicat de securitate alimentară și asigurări de sănătate - au rate mai mici de factori de risc pentru stilul de viață și boli cardiometabolice.

Disparitățile rasiale și etnice în cazul multor boli cardiometabolice au persistat, dar s-au diminuat după ajustarea pentru factorii de risc social și factorii stilului de viață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel