Sunt mulți bărbați care la 30 de ani se comportă ca la 15 ani. Aflați aici care este părerea psihologului și legătura cu inteligența emoțională

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
sursă foto: Pexels.com
sursă foto: Pexels.com

Conjuncția Jupiter-Neptun de anul acesta ne-a făcut pe toți să ne punem întrebări legate nu doar de sănătatea noastră mintală, ci și de tipare ale inteligenței emoționale și ale psihologiei comportamentale. Colegii de la DCMedical au aflat răspunsul cu privire la comportamentul bărbaților maturi care nu par a fi decât niște copii.

„Sunt mulți bărbați, la 30 de ani, care se comportă ca niște puști de 15, iar partenerele lor se întreabă de ce?  Din cauză că inteligența lor emoțională aparține unui puști de 15 ani, mai mult, este doar o persoană care nu s-a maturizat și nu își asumă responsabilități. Bărbatul de 50 de ani care este trecut prin viață, care are și copii, poate chiar și nepoți, și se comportă ca un copil de 10-15 ani afirmă că în copilărie nu s-a simțit fericit”, spune psihologul Radu Leca pentru cei de la DCMedical, precizând că în ambele cazuri avem de-a face cu o inteligență emoțională scăzută.

Coeficientul de inteligență se referă la abilitățile cognitive ale unei persoane, precum: capacitatea de a rezolva probleme, capacitatea de a înțelege idei abstracte, capacitatea de a folosi corect limbajul, de a memora și de a învăța.

De partea cealaltă, din inteligența emoțională fac parte: autocunoașterea, stăpânirea de sine, empatia, abilitățile sociale și motivația.

Deși ne-am aștepta ca aceste două tipuri de inteligență să meargă „mână-n mână”, se pare că ele funcționează pe principiul „vaselor comunicante”.

Concret, psihologul Radu Leca susține că „există un pattern (n.r. tipar/model) care spune că, cu cât omul este mai inteligent din punct de vedere cognitiv, cu atât din punct de vedere emoțional, în cazul în care este sănătos mintal, inteligența emoțională este scăzută”.

Mai mult, acesta și-a argumentat afirmația, precizând că „în cazul în care subiectul este, din punct de vedere cognitiv, înalt, iar din punctul de vedere al sănătății mintale are tot felul de griji, de la simple tulburări de stres până la complexe tulburări de afect, respectiv tulburările efective, anxietate, depresie, atunci inteligența emoțională trebuie să fie luată în calcul fiindcă altfel nu o să poată să iasă din tulburările afective”, a explicat, în exclusivitate, pentru DC Medical.

Potrivit specialistului, oamenii care din punctul de vedere al inteligenței emoționale sunt extraordinari- sunt reprezentați de cei care au trecut prin multe traume sau printr-o traumă majoră.

„Avem de-a face cu un subiect care se maturizează înainte de vreme, în speță, femeile sunt cele care ating un grad ridicat de inteligență emoțională, în baza tipurilor de traume asimilitate atât în copilărie cât și în adolescență, precum și în perioada de tânăr adult”, a mai spus psihologul.

Depresia post-partum și asocierea cu inteligența emoțională

„După naștere, unele femei intră în depresia post-partum, datorită unei multitudini de factori, dar o parte dintre mame vor avea parte de o surpriză, respectiv, și acum citez dintr-unul din oamenii cu care am vorbit de-a lungul timpului:

„Am simțit că m-am trezit dintr-un somn lung, în care eram invizibilă. Nu a mai putut să mă mintă niciodată, nu i-am mai acceptat niciodată minciunile, iar de fiecare dată când încerca să mă mintă eu mă prindeam înainte să termine propoziția”.

Ce se întâmplă? După naștere, inteligența emoțională este foarte sus și va mai rămâne la același nivel timp de 20 ani, în care își cresc, în majoritate, singure copiii”, mai explică psihologul.

Definirea corectă a inteligenței emoțională

„Ea, din punct de vedere academic, reprezintă una dintre cele mai importante abilități a unei persoane, în direcția identificării și acceptării propriilor emoții, fie că ele sunt rele sau foarte rele, dar și în direcția acceptării tuturor celorlalte emoții de la cei cu care intră în contact.

Și atunci, o persoană inteligentă emoțional înalt poate fi definită prin două cuvinte: strategic și decis. În timp ce o persoană cu inteligența emoțională scăzută va fi uneori instinctual și de cele mai multe ori inapt de a se ridica de la nivelul de 10 maximum 15 ani, indiferent de vârsta biologică.

Citiți continuarea articolului pe DCMedical.ro

Citiți și despre tinerii din ce în ce mai afectați de problemele cardiace. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel