Superstițiile din Ajunul Bobotezei și ce să faci ca să atragi norocul

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Actualitate
https://pixabay.com/
https://pixabay.com/

Boboteaza reprezintă una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății. Iată ce se face astăzi, în Ajun de Bobotează, dar și care sunt superstițiile legate de sărbătoare.

Boboteaza sau Botezul Domnului se prăznuiește pe 6 ianuarie și marchează finalul celor 12 zile a sărbătorilor de iarnă. Această zi este importantă atât pentru ortodocși, cât și pentru catolici. În timp ce creștinii celebrează botezul lui Iisus în apele Iordanului, catolicii sărbătoresc Epifania sau anunțarea nașterii lui Mesia regilor magi, care i-au adus daruri, aur, tămâie și smirnă.

Preoții spun că Ajunul Botezului este, practic, o zi de pregătire a sufletului. Se poate ține post, ca să întâmpinăm cum se cuvine marea sărbătoare a Botezului Mântuitorului.

Sunt credincioși care țin post negru și iau dimineața doar Sfânta Agheasmă, pe care o au din anii trecuți.

În primul rând, trebuie să te pregătești pentru mersul la biserică, de pe 6 ianuarie, când vei putea să iei agheasmă sfințită, ce te protejează de rele. În unele zone, pe 5 sau 6 preoții merg din casă în casă cu "Iordanul", ca să sfințească locuințele și credincioșii.

Atât de Bobotează, cât și de Sfântul Ion, în funcție de zona țării, se colindă sau se prezice viitorul. Există și tradiția conform căreia bărbații fac o întrecere și înoată, ca să scoată crucea sfințită, aruncată de preot în apă.

Superstițiile nu se opresc aici. Se spune că, dacă în mâine dimineață pomii sunt încărcați de rouă, va fi un an cu roade bogate. În Ajun de Bobotează, nu este bine să te cerți cu nimeni din casă și nici să împrumuți bani.

Mai mult, atât pe 5, cât și pe 6 ianuarie, dar și câteva zile după aceea, nu se spală rufe, fiindcă apele sunt sfințite.

Cea mai cunoscută superstiție este legată de fetele nemăritate. În noaptea de Bobotează, tinerele sunt îndemnate să-și pună busuioc sub pernă, ca să-și viseze ursitul. Ele își pot lega pe un inel un fir roșu de mătase, dar și unul de busuioc, pe care să le așeze în același loc.

Citește și: Rugăciuni de dimineață: ce poți rosti pentru un start bun și protecție divină

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel