Timișoara este Capitala Europeană a Culturii în 2023

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Actualitate
https://pixabay.com/
https://pixabay.com/

În acest an, orașul Timișoara va fi pus pe harta culturii mondiale! Iată ce spune Ministrul Culturii despre perioada ce urmează.

 

 

Programul '2023 - Timişoara, Capitală Europeană a Culturii' se deschide oficial vineri, la ceremonie urmând să fie prezenţi oficiali români şi străini.

Alături de Elefsina (Grecia) și Veszprém (Ungaria), Timișoara (România) a preluat prestigiosul titlu de Capitală Europeană a Culturii, potrivit romania.representation.ec.europa.eu. Acestea se alătură celor peste 60 de orașe selectate în anii precedenți, atât din întreaga UE, cât și din afara acesteia. Pe parcursul anului 2023, noile Capitale Europene ale Culturii vor celebra deținerea acestui titlu prin evenimente, expoziții și spectacole.

Într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, spune că perioada ce urmează va fi plină de evenimente, iar acestea vor pune Timişoara pe harta culturală mondială.

AGERPRES: Domnule ministru, veţi participa, vineri, la festivitatea deschiderii oficiale a anului 'Timişoara, Capitală Europeană a Culturii'. Ce înseamnă acest eveniment pentru Timişoara, pentru România?

Lucian Romaşcanu: În primul rând este un eveniment al Timişoarei, al locuitorilor din oraş şi din judeţul Timiş, este un eveniment de importanţă covârşitoare pentru oraş, dar este, totuşi, un eveniment naţional şi internaţional, iar pentru Timişoara reprezintă o şansă extraordinară de dezvoltare culturală, care să producă dividende pentru ani mulţi de acum încolo.

Este exemplul Sibiului, care a reuşit, după ce a devenit capitală culturală, să menţină o viaţă culturală extrem de intensă, care şi acum face din Sibiu o destinaţie de turism cultural unică în Europa, prin festival (Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu - n.r.) şi nu numai. Timişoara trebuie să profite de această şansă uriaşă şi sunt convins că o vor face, pentru că, până acum, semnalele sunt foarte bune şi premiul pe care l-au primit, Mellina Mercouri, arată că suntem în linie cu ceea ce s-a cerut de la acest festival şi de la Timişoara, de la acest titlu onorabil de Capitală Culturală Europeană, şi de la oraş şi de la judeţ şi sunt convins că va fi un an plin de evenimente, care va pune Timişoara pe harta culturală mondială.

AGERPRES: Cum s-a implicat Ministerul Culturii în realizarea acestui proiect, dincolo de finanţare, care, sigur, e foarte importantă? Aţi avut personal o serie de demersuri şi întâlniri.

Lucian Romaşcanu: Ministerul Culturii este un partener important, un partener de nădejde al Capitalei Culturale Europene Timişoara, dar nu am vrut nicio secundă să luăm prim-planul acestui eveniment extrem de important, pentru simplul fapt că nu este un eveniment al Ministerului Culturii, este un eveniment local şi Ministerul Culturii are principala componentă a implicării, aceea de a finanţa.

Am reuşit să deblocăm, după doi ani, la sfârşitul anului trecut, un act normativ care să permită transferul de sume către Timişoara. Sunt aproximativ 52 de milioane de lei, dacă nu mă înşel, pentru proiecte culturale, din bugetul statului, sunt 114 milioane de lei pentru investiţii în infrastructura culturală, sunt sume importante.

Suntem parte a Asociaţiei Culturale Timişoara, vom avea o echipă care va valida, va aviza proiectele pe care Timişoara le va alege să fie finanţate pe fondurile bugetare, unde e normal să fim implicaţi, dar cam asta este totul. În rest, suntem cu expertiză, suntem cu oameni acolo, putem sprijini de fiecare dată când este nevoie, dar, repet, este un eveniment al Timişoarei, este un eveniment al locuitorilor de acolo şi ei trebuie să fie în faţă.

AGERPRES: Două mari expoziţii, dedicate lui Victor Brauner şi lui Constantin Brâncuşi, vor fi inaugurate cu acest prilej, prima, chiar în ziua deschiderii 'Capitalei', iar cea de a doua în toamnă. Ce face şi mai ales ce poate face România pentru a beneficia de aceşti doi vectori de imagine, care sunt cei doi mari artişti?

Lucian Romaşcanu: Noi facem mult, pentru că să îl aduci pe Victor Brauner este o investiţie extrem de importantă şi îi felicit pe cei de la ArtEncounters că au făcut acest lucru. Noi suntem parteneri, o să îi finanţăm. Am început anul trecut la nivelul Ministerului Culturii să finanţăm artă plastică, prin declararea Art Safari ca eveniment cultural strategic. Probabil că vom continua parteneriatul şi cu ArtEncounters. Victor Brauner e minunat, Brâncuşi - iarăşi.

Este, cred, a doua expoziţie mare într-o perioadă scurtă pe care o facem cu Brâncuşi. Prima a fost la Europalia în 2019, iar cei de acolo ne-au spus că a fost a doua sau a treia cea mai vizitată expoziţie din istoria de 50 de ani a Europalia. Îmi doresc acelaşi lucru şi de la expoziţia de la Timişoara, pentru că este rar să vezi mult Brâncuşi în acelaşi loc. Adică nu trebuie să iei bilet de avion la Bucureşti, Craiova, Paris sau New York, îl vezi pe tot la un loc şi am speranţa că lumea va veni în număr mare pentru a vedea această expoziţie Brâncuşi şi Brauner şi tot ce se va întâmpla acolo.

AGERPRES: Comparativ cu Sibiul, cum consideraţi că va fi evenimentul care stă să înceapă?

Lucian Romaşcanu: Eu îmi doresc să fie o continuare la un nivel superior a ceea ce s-a întâmplat la Sibiu. Acolo a fost prima dată când s-a întâmplat ceva la acest nivel. În mod normal, cei de la Timişoara ar trebui să fi beneficiat de experienţa Sibiului, de ceea ce a fost bine, de ceea ce a fost rău, astfel încât lucrurile să meargă peste.

Va fi un an excepţional pentru Timişoara, va fi un an cu o expunere fantastică internaţională, va fi un an în care s-au început deja, unele s-au terminat, altele continuă, lucrări de investiţii în infrastructura culturală care vor rămâne pentru decenii de-acum încolo, nu va fi doar pentru acest an. Se va reclădi un public pentru cultură în Timişoara, în special tinerii vor avea şansa să vadă pe viu ceea ce înseamnă fenomenul cultural, fenomen de care, de altfel, sunt un pic înstrăinaţi, pentru că noua generaţie are cu totul şi totul alt fel de a-şi petrece timpul liber.

Deci sunt numai lucruri pe care le putem trece la câştiguri. Şi sunt convins că, la sfârşit, când tragem linie, toate acestea vor fi plusuri majore pentru Timişoara şi pentru cultura românească bineînţeles

Sursa: AGERPRES (AS - autor: Daniel Popescu, editor: Andreea Rotaru)

Vezi şi: Institutul Lumii Arabe din Paris vrea să devină un centru mondial pentru artă contemporană

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel