Trecem la ora de vară! Trucuri utile pentru adaptarea organismului

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
pexels.com
pexels.com

În această noapte, trecem la ora de vară! Trecerea de la ora de iarnă la ora de vară are loc în ultimul weekend din luna martie, în noaptea de 25 spre 26. Astfel, ora 3:00 va deveni ora 4:00.

În România, ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene (UE). Ora oficială de vară, ora Europei Orientale la care trece ţara noastră în noaptea de sâmbătă spre duminică, a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932. Până în 1939, a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00, şi prima duminică din octombrie, ora 01.00 (ore locale). Între anii 1941 şi 1979, scrie Agerpres. 

În 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar, în 1997, prin Ordonanţa nr. 20 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României, la art (1) se precizează că: "În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00".

Pe continentul european, schimbarea orei se face în toate ţările, cu excepţia Islandei, Georgiei, Belarusului, Azerbaidjanului, Turciei şi Rusiei; unele dintre aceste ţări au revenit la ora iniţială, în timp ce altele au preferat să rămână continuu la ora de vară. Schimbarea orei nu este însă simultană în toate ţările, din cauza diferenţei de fus orar.

Printre ţările care au reintrodus recent ora de vară se află Haiti, în 2017, după ce renunţase în 2015; Chile, în 2016, după ce renunţase în 2015; Iordania, în 2014, după ce renunţase în 2012. Ţări care au renunţat la ora de vară, fără a reveni sunt: Armenia (2011), Libia (2013), Rusia (2014), Egipt (2015), Uruguay (2015), Azerbaidjan (2015), Namibia (2017).

Există mai multe trucuri care te vor ajuta să te adaptezi mai ușor trecerii la ora de vară.

Din fericire, majoritatea oamenilor se pot aclimatiza la schimbarea orei în aproximativ o săptămână, spune Spira. Pentru a fi mai ușor, AASM oferă o listă de sugestii care să îi ajute pe oameni să se pregătească, cum ar fi ajustarea treptată a orelor de somn și de trezire și respectarea orei la care vă culcați în mod obișnuit.

Cercetările arată că pierderea unei ore de somn în timpul trecerii la ora de vară vă poate perturba ceasul intern timp de câteva zile. În zilele care preced momentul trecerii la ora de vară, ar trebui să:

1. Reglați treptat orele de somn și de trezire. Schimbați ora de culcare cu 15 până la 20 de minute mai devreme în fiecare noapte, cu câteva nopți înainte de schimbarea orei.

2. Setați ceasurile înainte cu o oră sâmbătă seara, 25 martie, și mergeți la culcare la ora voastră obișnuită de culcare. Prin urmare, dacă până acum te băgai la somn la ora 22:00, respectă cu strictețe această oră și nu sta până mai târziu pentru că riști ca duminică dimineața să te simți mult mai obosit.

3. Mergi afară duminică dimineața. Expunerea la lumina soarelui te va ajuta să îți reglezi rutina de dimineață.

4. Dormi mult duminică seara pentru a te asigura că ești odihnit și pregătit pentru o nouă săptămână de muncă.

Citește și: Afirmații pozitive pentru feminitate și abundență - Devii ceea ce gândești!

Vezi continuarea articolului pe DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel