TREI rețete pentru zilele cu dezlegare la pește. Încearcă-le și tu!

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

Azi, de Buna Vestire, este dezlegare la pește pentru cei care țin Postul Mare. Iată TREI rețete din care poți alege.

Păstrăv la cuptor pe pat de ceapă și cartofi

Ingrediente

2  păstrăvi mari (aprox. 600 g/buc)
6-7 buc ceapă albă uscată (aprox. 700 g)
2 buc ardei gras (de preferat roșu)
2 căței de usturoi
4-5 cartofi
60 ml ulei
150 ml sos de roșii (suc de roșii cu pulpă)
100 ml vin alb sau roze
sare, piper, cimbru uscat - după gust
sucul de la ½ de lămâie
pătrunjel proaspăt pentru servit

Cum se prepară?

Tăiați ceapa și ardeiul gras și căliți-le 5-6 minute în uleiul încins, amestecând încontinuu până se înmoaie și ceapa devine ușor sticloasă. Condimentați cu sare, piper și cimbru uscat după gust. Turnați vinul și lăsați ceapa să fiarbă cam 10 minute, apoi puneți sucul de roșii, amestecați și stingeți focul.

Aprindeți  cuptorul la 180 de grade și ungeți cu ulei o tavă potrivită ca mărime. Curățați cartofii, tăiați-i rondele, presărați cu sare, piper și cimbru și așezați rondelele pe fundul tăvii. Turnați ceapa călită peste rondele de cartofi.

Stropiți păstrăvul cu sucul de lămâie și condimentați-l cu sare, piper și cimbru, apoi puneți-l în tavă peste stratul de ceapă. Acoperiți tava cu folie de aluminiu (sau cu hârtie de copt) și dați-o la cuptor pentru 20 de minute.  După acest timp, încercați cu o furculiță să vedeți dacă sunt gata cartofii. Dacă nu sunt gata, acoperiți la loc cu folia de aluminiu și mai lăsați tava la cuptor încă 10-15 minute. 

Când cartofii sunt pătrunși, îndepărtați folia de aluminiu, și mai lăsați tava la cuptor încă 10 minute să se rumenească puțin păstrăvul. Serviți mâncarea cât e caldă, presărată cu pătrunjel proaspăt tocat.

Gulaș de pește

Ingrediente

500 g pește gras (crap, somn, novac)
50 ml ulei
2 cepe roșii, mari
1 ardei gras
2 linguri boia de ardei, combinate după gust: iute, dulce, afumată
1 linguriță semințe de chimen, măcinate
1-2 frunze de dafin
1 linguriță cimbru uscat
fulgi de chilli sau rondele de ardei iute - dacă doriți un gulaș mai iute
sare și piper după gust
3 cartofi
2 morcovi
aprox. 400 ml supă de pește, de legume sau apă plata
150 ml pastă de roșii cu ardei kapia (sau orice pastă de roșii concentrată)
4-5 căței de usturoi
pătrunjel verde

Cum se prepară?

Peștele trebuie să fie în prealabil curățat, eviscerat și tăiat rondele. Prăjiți rondelele de pește doar pentru 2 minute pe fiecare parte, cât să prindă puțină culoare. Nu trebuie gătit mai mult pentru că va mai fierbe, mai târziu și în gulaș. În uleiul în care ați prăjit peștele, căliți ceapa și ardeiul gras, ambele tăiate mărunt.

Când ceapa s-a înmuiat și a devenit sticloasă, adăugați boiaua de ardei și chimenul. Amestecați și lăsați-le puțin la călit cât să își dezvolte aroma și culoarea. Adăugați cartofii tăiați cuburi și morcovii tăiat rondele. Tot acum puneți sare, piper, cimbru uscat și fulgii de chilli sau rondelele de ardei iute. Turnați apă cât să acopere bine cartofii (cam 300-400 ml). Ideal ar fi să aveți un stock de legume sau de pește, dar e bine și cu apă. Lăsați mâncarea să fiarbă până sunt gata morcovii și cartofii.

Adăugați pasta de roșii, usturoiul trecut prin presă și completați cu apă dacă mai e nevoie. Lăsați gulașul să mai dea câteva clocote. Puneți bucățile de pește și lăsați-le să se gătească timp de 7-maxim 10 minute. Vrem ca peștele să fie suculent, dar să nu îl supragătim încât să cadă de pe oase.

Când și peștele este gătit, puneți pătrunjel proaspăt tocat mărunt și gulașul de pește este gata de gătit. Gulașul de pește se servește cald, cu pâine proaspătă alături.

Citește continuarea pe DC News!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel