Tu știi ce mănânci? Ce trebuie să afli despre iaurturi și care sunt cele mai recomandate

Autorul articolului: Valentina Miu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Homepage
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Iaurtul este o sursă excelentă de calciu, proteine ​​de înaltă calitate și magneziu, potasiu și zinc. În plus, satisface pofta de mâncare.

Nu toate iaurturile sunt la fel. Multe iaurturi care se află la vânzare sunt pline de zahăr, ceea ce poate avea efecte negative asupra sănătății, cum ar fi creșterea riscului de boli de inimă, supraponderalitate, obezitate, hipertensiune arterială, diabet sau chiar cancer. 

Cele mai benefice iaurturi de supermarket pentru sănătate

Iaurtul integral și neîndulcit și iaurtul grecesc sunt două dintre cele mai sănătoase alimente pe care le putem găsi în supermarket, ținând cont de faptul că marea majoritate a iaurturilor din supermarket au exces de zahăr. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) trebuie să reducem cât mai mult consumul de zahăr și să nu depășim niciodată 25 de grame pe zi. 

Un studiu din 2018 al revistei BJM Open a relevat că majoritatea acestor produse lactate vândute în supermarketurile britanice au depășit nivelurile recomandate. Dieteticianul și nutriționistul Laura Jorge spune că iaurtul integral, fără zahăr, este cel mai bun deoarece asigură substanțele nutritive necesare organismului, la care trebuie adăugat efectul său de sațietate. La fel, iaurturile grecești sunt și ele foarte benefice. 

Regula 3-4-3, sau cum să alegi un iaurt bun

Marián García, cunoscută pe rețelele sociale sub numele de Boticaria García, a conceput regula 3-4-3, adică 3% grăsime, 4% zahăr și 3% proteine. Dacă iaurtul are aceste proporții sau foarte asemănătoare poate fi considerat un iaurt sănătos. Dar de ce aceste valori și nu altele? 

Ei bine, pentru că sunt nutrienții care sunt prezenți în mod natural în lapte, adică nu a fost adăugat niciun ingredient care să modifice proprietățile produsului. Nici măcar zahărul, deoarece cele 4 sau 5% pe care le conține sunt prezente în mod natural în lapte. Acesta ar fi cazul iaurturilor naturale tradiționale, care sunt din ce în ce mai rare, sau cel puțin trec neobservate printre sutele de produse lactate pe care le găsim pe piață, notează 20minutos.es

În cazul iaurturilor cu 0% grăsime, o atenție deosebită trebuie acordată cantității de zahăr, deoarece de multe ori se adaugă zahăr pentru a compensa lipsa de aromă. Îndulcitorii, deși nu sunt la fel de nocivi ca zahărul, sunt, de asemenea, de evitat. Pe de o parte, pentru că nutrițional nu aduc nimic și, pe de alta, pentru că ne fac să ne obișnuim cu gustul dulce. 

În cazul iaurturilor cu aromă, dacă lista de ingrediente este foarte lungă și include zaharuri, arome, îndulcitori, ar deveni un produs procesat și, prin urmare, un produs alimentar de evitat sau consumat cu moderație. Este de preferat să adăugați acasă ingrediente la iaurtul natural - zahăr, miere, zaharină, bucățele de fructe, nuci măcinate, stafide, scorțișoară etc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel