Ziua Cinematografelor în toată țara, dar și „Străzi deschise”, pe Calea Victoriei: Spectacole şi campanii de sustenabilitate, „donează punga cu pungi!”

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Homepage
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

10 septembrie 2022 ne aduce ziua cinematografelor, dar avem și „Străzi deschise” în centrul Bucureștiului. Se anunță un weekend extrem de plăcut și ofertant din punctul de vedere al evenimentelor artistice și culturale. 

Ministerul Culturii organizează, sâmbătă, cu ocazia Zilei Cinematografelor, o serie de evenimente prin intermediul instituţiilor subordonate, care pun în lumină cea de a şaptea artă: de la proiecţii cinematografice, la workshop-uri, ateliere şi discuţii tematice, concursuri de desen inspirate din animaţie la Teatrul Naţional din Bucureşti, Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian”, Opera Naţională Bucureşti, Opera Naţională Timişoara, Opera Naţională din Cluj-Napoca.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, transmis AGERPRES, în aceeaşi serie se înscriu şi acţiunile organizate la Muzeul Naţional al Satului, Muzeul Naţional „George Enescu”, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Naţional Peleş.

Totodată, Corul Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin„ va prezenta pe reţelele sociale scurtmetrajul documentar „Cântecele Renaşterii'/'The Renaissance Songs” (1969), cu participarea Corului Madrigal, condus la acea dată de către fondatorul său, Maestrul Marin Constantin.

Cinematografele din reţeaua RADEF România Film vor avea un tarif unic redus de 8 lei/bilet, sâmbătă, care se va aplica la toate spectacolele, pentru a marca Ziua Cinematografelor (10 septembrie).

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, transmis AGERPRES, cinematografele active în reţeaua RADEF România Film sunt: Europa Bucureşti, Patria Craiova, Arta Sibiu, „Florin Piersic” Cluj Napoca, 'Sergiu Nicolaescu' Târgu Jiu şi Cinema Mon Amour din Piatra Neamţ. Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a salutat, marţi, organizarea în premieră în România a Zilei Cinematografelor, subliniind că trebuie să acordăm atenţia cuvenită filmului şi ca formă de artă, dincolo de aspectele comerciale.

„Ziua Cinematografelor este o premieră pentru România şi merită să fie mediatizată. Filmul cred că este cea mai democrată formă de artă pentru că este toată lumea expusă la film într-o formă sau alta. Totuşi cred că trebuie să-i acordăm atenţia cuvenită ca şi formă de artă importantă, dincolo de aspectele comerciale, dincolo de tot ce înseamnă să spunem cinematografia made in Hollywood”, a spus Ministrul Culturii.

Filmul este totodată o artă extrem de importantă, iar România a fost dintotdeauna pe harta acestei forme de exprimare artistică, şi suntem, în continuare şi prin Ministerul Culturii, dar nu numai, parteneri pentru toţi cei cei care vor să îşi exprime creativitatea în această formă', a spus Romaşcanu, într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Operatorilor de Cinema (AOC), în parteneriat cu Ministerul Culturii, dedicată anunţării organizării, în premieră, sâmbătă, a Zilei Cinematografelor.

Programul „Străzi deschise” continuă şi în acest sfârşit de săptămână pe Calea Victoriei, incluzând spectacole de dans, concerte, ateliere şi campanii de sustenabilitate, transmite ARCUB. Iubitorii de muzică swing sunt invitaţi sâmbătă să danseze lindy pop cu Jazz Roots Bucharest, unul dintre proiectele câştigătoare ale apelului deschis pentru completarea programului artistic „Străzi deschise”.

„Ambianţa vintage şi atmosfera de dans este însufleţită de piesele clasice ale marilor compozitori de jazz”, conform comunicatului ARCUB. Artistul Denis Bolborea va susţine „un performance muzical cu ajutorul publicului”.

În cadrul concertului „Kablat la trecători”, artistul va mixa în timp real sunete produse de public prin diverse obiecte (metalice, fructe, legume) „conectate la senzori tactili cu ritmuri de beatbox, live looping, a capella”. Proiectul câştigător al apelului deschis „Străzi deschise” este programat în ambele zile de weekend în zona Bisericii Kretzulescu.

„Programul weekendului este completat de mult aşteptatul maraton de teatru de păpuşi susţinut în fiecare zi de weekend de Teatrul de Animaţie Ţăndărică. Instalaţia participativă de pe magazinul Muzica adună mesaje şi dorinţe pentru Bucureşti de la trecători, iar campania Fundaţiei 9 „Punga cu pungi nu mai are loc în viaţa ta. Doneaz-o!” are nevoie de implicarea locuitorilor oraşului pentru o nouă instalaţie de artă, menţionează ARCUB.

Mobilierul stradal „În echilibru/(Un)balanced” va putea fi activat de mai multe persoane în acelaşi timp, creând astfel contexte de conexiune şi relaxare în mijlocul oraşului. Duminică, bucureştenii vor putea vedea şi învăţa cum se fac icoanele pe sticlă în cadrul atelierului susţinut de pictorul Liviu Balâc, distins de Ministerul Culturii cu titlul onorific de Tezaur Uman Viu pentru prelucrarea lemnului.

Şcoala de Artă Bucureşti revine în programul „Străzilor deschise” cu o expoziţie de pictură realizată de copii, ce va fi deschisă în ambele zile de weekend, la Casa Eliad din bulevardul Mircea Vodă. Sâmbătă şi duminică, pe durata restricţiilor instituite, se va permite traversarea maşinilor pe Calea Victoriei, pe strada Sevastopol, strada Gheorghe Manu, Bulevardul Dacia, pe strada George Enescu, strada Ştirbei Vodă, Ion Câmpineanu, Bulevardul Regina Elisabeta.

Traficul Societăţii de Transport Bucureşti va fi deviat, fără afectarea călătorilor. Se va permite accesul riveranilor către domiciliu, precum şi către unităţile economice din zonă conform indicatoarelor montate temporar pe durata restricţiilor pe următoarele străzi: strada Frumoasă între strada Sevastopol şi Calea Victoriei, strada Gina Patrichi între bulevardul Lascăr Catargiu şi Calea Victoriei, Calea Griviţei între strada Constantin Budişteanu şi Calea Victoriei, cu menţiunea că accesul auto al riveranilor va fi redirecţionat către aleea din faţa Palatului Ştirbei, apoi către strada Banului.

În weekendurile în care se desfăşoară evenimentul „Străzi deschise”, traficul rutier pe Calea Victoriei şi Şoseaua Kiseleff se reia pe timpul nopţii până dimineaţa (în ziua de sâmbătă spre duminică), începând de la ora 22,00 până la ora 9,00. „Străzi deschise” va continua până pe 16 octombrie, cu cinci weekenduri pietonale, excepţie făcând datele de 24-25 septembrie. Proiectul este organizat de Primăria Capitalei prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism alături de ARCUB şi PROEDUS.

„Zonele care devin pietonale variază de la weekend la weekend, proiectul urmărind să ofere posibilitatea cât mai multor locuitori ai Capitalei să se bucure de insule de relaxare temporare în spaţiul public altminteri aglomerat al oraşului. Programul artistic de pe traseele pietonale ale evenimentului, „Străzi deschise” se desfăşoară cu participarea instituţiilor de cultură, a artiştilor şi companiilor independente din Bucureşti”, informează ARCUB.

surse: AGERPRES/(AS - autor: Irinela Vişan, editor: Florin Marin), AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel