Zmeura: beneficii uimitoare pentru sănătate

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

Zmeura, fructul parfumat și delicat pe care îl găsim la începutul verii, nu ar trebui să lipsească din dieta noastră. Aportul de vitamine și nutrienți din zmeură, o fac pe aceasta să fie un bun protector al inimii, dar și un luptător împotriva cancerului ne transmit colegii de la DC Medical.

Prin aportul de minerale, nutrienți și vitamine, zmeura are efecte antiinflamatorii, fapt care o face eficientă în reducerea bolilor cronice. Totodată este foarte bună stimularea scăderii în greutate dar și a gestionarea diabetului, prin indicele glicemic mic.

Zmeura are caracteristici purtenice anticanceriene, oferind un nivel ridicat de acid elagic, compus care se regăsește și în căpșune și nuci. Prin intermediul antioxidanților pe care îi conine, zmeura este eficientă și în lupta împotriva îmbătrânirii.

Cu toate astea, zmeura este o sursă bogată de fibre și antioxidanți. O sută de grame de fructe conțin doar 52 de calorii, dar furnizează 6,5 g de fibre, adică 16% din aportul necesar recomandat.

Zmeura are niveluri semnificativ ridicate de fitochimicale flavonoide fenolice, cum ar fi antocianinele, acidul elagic (tanin), quercetina, acidul galic, cianidina, pelargonidina, catechinele, kaempferolul și acidul salicilic.

Studiile științifice arată că compușii antioxidanți din aceste fructe de pădure joacă un rol potențial în vindecarea cancerului, a îmbătrânirii, a inflamației și a bolilor neurodegenerative, potrivit Nutrition & You.

Conține xilitol, care este un înlocuitor de zahăr cu puține calorii. O linguriță de xilitol are doar 9,6 calorii, față de 15 calorii de zahăr. Xilitolul se absoarbe în sânge mai lent în intestine decât zahărul simplu și nu contribuie la un indice glicemic ridicat. Astfel, poate fi utilă persoanelor cu diabet pentru a regla fluctuațiile mari ale nivelului de zahăr din sânge.

Bogată în vitamina C. Zmeura proaspătă este o sursă excelentă de vitamina C, care este, de asemenea, un puternic antioxidant natural. 100 g de fructe de pădure furnizează 26,2 mg, adică aproximativ 47% din doza recomandată. Consumul de fructe bogate în vitamina C ajută organismul uman să dezvolte rezistența împotriva agenților infecțioși, să contracareze inflamațiile și să elimine radicalii liberi dăunători.

Aport de vitamina A și E. Zmeura conține vitamine antioxidante precum vitamina A și vitamina E. Pe lângă antioxidanții menționați mai sus, este, de asemenea, bogată în alți câțiva antioxidanți polifenolici flavonoizi care favorizează sănătatea, cum ar fi luteina, zeaxantina și beta-carotenul, deși în cantități mici. Acești compuși contribuie la acțiunea de protecție împotriva radicalilor liberi derivați de oxigen și a speciilor reactive de oxigen care joacă un rol în îmbătrânire și în diverse procese de boală.

Citiți continuarea articolului pe DC Medical.ro

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel