15 august: Adormirea Maicii Domnului. Care sunt tradițiile și obiceiurile în această zi sfântă?

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

Praznicul Adormirii Maicii Domnului este sărbătorit de Biserică la 15 august. Creștinii ortodocși și catolici prăznuiesc Sfânta Marie Mare, o sărbătoare cu multe tradiții și obiceiuri.

Anii trăiţi pe pământ de Născătoarea de Dumnezeu nu se cunosc cu exactitate, datorită prigonirilor dezlănţuite împotriva creştinilor. (...)  Deşi atunci erau scriitori de cărţi, dar aceia în scurtă vreme se sfârşeau muceniceşte şi cărţile lor se ardeau de către păgânii prigonitori". (Vieţile Sfinţilor)

Maica Domnului a trăit însă multă vreme după înălţarea la cer a Fiului său şi a Domnului nostru Iisus Hristos.

Apropiindu-se de adormirea sa, cu trei zile înainte, Născătoarea de Dumnezeu a fost înştiinţată de Sfântul Arhanghel Gavriil că va trece din lumea aceasta la viaţa veşnică; a primit vestea cu multă bucurie, căci mergea la Fiul ei şi se alătura tuturor puterilor cereşti şi sufletelor drepţilor.

Vestindu-i Arhanghelul Gavriil ceasul morţii, i-a spus să nu se tulbure de aceasta, căci va fi o adormire, nu o moarte, adică fără durerile morţii, de unde şi denumirea sărbătorii.

Mare şi negrăită bucurie i-a adus Maicii Domnului vestea mutării sale la ceruri, "pentru că ce putea să-i fie ei mai de bucurie şi mai dulce, decât ca să petreacă în ceruri, cu Fiul şi Dumnezeul său şi să se îndulcească totdeauna de vederea feţei lui celei preaiubite?". (Vieţile Sfinţilor)

După ce şi-a luat rămas bun de la toţi cei de faţă, a urmat clipa în care Domnul Însuşi S-a coborât spre a primi în mâinile Sale sufletul ei cel sfânt.

Atunci, a rostit ea cu bucurie: "'Gata este inima mea, Dumnezeule, gata este inima mea'. Şi iarăşi a zis cuvântul ei cel vechi: 'Fie mie acum după cuvântul tău!' Deci, s-a culcat pe pat şi, veselindu-se negrăit pentru vederea prealuminatei feţe a Domnului şi a Fiului său Cel preaiubit, din dragostea cea preadulce către Dânsul şi din bucurie duhovnicească, preasfântul său suflet l-a dat în mâinile Fiului său. Însă nicio durere trupească n-a avut, ci a adormit ca într-un somn dulce". (Vieţile Sfinţilor)

Sursa: AGERPRES (Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Ruxandra Bratu)

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mare

În dimineața zilei de 15 august, credincioșii merg la biserică și organizează mese festive prin care dau de pomană celor plecați dintre noi. Se spune că azi se împart pentru sufletul morților struguri și prune. Se seamănă grâul, dar se și culeg flori care se pun la icoana Maicii Domnului pentru a fi bune de leac. Totodată, se impune de azi trecerea de la pălărie la căciulă. 

După aceea, femeile merg în cimitir și tămâiază mormintele rudelor. De asemenea, se spune că dacă trandafirii înfloresc în această zi sfântă, este un semn că toamna va fi lungă.

Ce nu se face de Sfânta Maria Mare?

Dacă vor lucra pământul în ziua de 15 august, oamenii vor avea parte de secetă, în timp ce animalele din ogradă se vor îmbolnăvi.

Conform unei alte superstiții, în ziua de Sfânta Maria nu este recomandat să îți tunzi părul și nici să te întorci din drum, pentru că altfel, Maica Domnului se va întrista și va plânge.

Îți recomandăm să vezi și: CINCI rugăciuni pe care le poți rosti la început de săptămână

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel