18 iulie: Ziua internaţională Nelson Mandela. Ce a promovat fostul președinte sud-african?

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Social
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

În noiembrie 2009, Adunarea Generală a ONU a instituit ziua de 18 iulie drept Ziua internaţională Nelson Mandela, în semn de recunoaştere a contribuţiei fostului preşedinte sud-african la cultivarea păcii şi a libertăţii. 

Nelson Rolihlahla Mandela (18 iulie 1918 – 5 decembrie 2013) a fost un revoluționar sud-african anti-apartheid, care a fost întemnițat și apoi a devenit un politician și filantrop care a ocupat funcția de președinte al Africii de Sud între 1994 și 1999. A fost primul om de culoare din Africa de Sud care a ocupat funcția și primul ales într-o alegere multi rasială pe deplin reprezentativă.

Celebrități născute sub semnul Racului. Iată care este topul nostru și prin ce se remarcă!

Rezoluţia A/RES/64/13 a recunoscut valorile promovate de Nelson Mandela şi punerea sa în slujba umanităţii, în vederea soluţionării, pe de o parte a conflictelor civile şi, pe de altă parte, de îmbunătăţire a relaţiilor dintre oameni, promovarea şi protejarea drepturilor omului, reconcilierea, egalitatea de gen şi drepturile copiilor şi ale altor grupuri vulnerabile, precum şi în dezvoltarea comunităţilor sărace şi subdezvoltate, conform site-ului oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite, https://www.un.org/

A fost pentru prima dată când Organizaţia Naţiunilor Unite a desemnat o zi în onoarea unei persoane.

Adunarea Generală a ONU a înfiinţat, la 6 iunie 2014, prin rezoluţia 68/275, premiul "Nelson Rolihlahla Mandela". Premiul se acordă o dată la cinci ani, fiind un tribut adus realizărilor şi contribuţiilor remarcabile a două persoane (o femeie şi un bărbat), care nu sunt aleşi din aceeaşi regiune geografică.

În decembrie 2015, Adunarea Generală a ONU a hotărât extinderea scopului Zilei internaţionale Nelson Mandela, în vederea susţinerii condiţiilor umane în închisori, a creşterii gradului de conştientizare faţă de cei închişi care sunt o parte continuă a societăţii, precum şi aprecierea muncii personalului din închisori, un serviciu social cu o importanţă aparte.

Rezoluţia A/RES/70/175 a Adunării Generale a adoptat normele minime standard revizuite pentru tratamentul deţinuţilor, cunoscute drept "Normele Nelson Mandela", în amintirea moştenirii primului preşedinte de culoare al Africii de Sud, care a petrecut 27 de ani în detenţie luptând pentru democraţie şi libertate.

Cu prilejul Summitului pentru Pace "Nelson Mandela" din 2018, ce a marcat împlinirea a 100 de ani de la naşterea liderului sud-african, organizat la sediul ONU, perioada 2019-2028 a fost desemnată drept "Deceniul Păcii Nelson Mandela", fiindu-i recunoscută contribuţia la lupta pentru democraţie şi promovarea unei culturi a păcii în întreaga lume, potrivit www.un.org.

Îți recomandăm să vezi și: UNITER a anunţat finaliştii Galei Tânărului Actor - HOP 2023

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel