2 decembrie - Ziua jocului de baschet

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Actualitate
Freepik.com
Freepik.com

Astăzi sărbătorim jocul de baschet! Această sărbătoare a fost creată în onoarea lui James Naismith, inventatorul real al acestui sport de echipă.

Baschetul este unul dintre cele mai populare sporturi de echipă de pe planetă și are fani înfocați pe tot globul. "Play Basketball Day" sau Ziua jocului de baschet îl onorează pe fondatorul jocului, James Naismith, chiar de ziua sa de naștere.

Naismith s-a născut în oraşul canadian Almonte în 1861. S-a mutat în Statele Unite pentru a preda educaţie fizică şi sport la o şcoală de pregătire a Asociaţiei Creştine pentru Tineri (Young Men's Christian Association - YMCA) din Springfield, în Massachusetts. Profesor, antrenor de sport şi capelan, Naismith a primit provocarea de a crea un joc, neagresiv, care să poată fi jucat în interior în timpul iernii.

Astfel, a avut ideea de a ataşa coşuri de fructe la balconul înalt de trei metri de la fiecare capăt al sălii de sport a YMCA, iar copiii erau încurajaţi să arunce mingi de fotbal în ele. El şi-a împărţit elevii în două grupuri şi i-a instruit să arunce mingea în coşuri. Fiecare echipă a avut nouă jucători în primul meci şi au jucat cu o minge de fotbal. Termenul 'baschet' a fost inventat de Naismith în 1891.

Până în 1892, creatorul jocului a elaborat şi un regulament pentru baschet care includea 13 reguli de bază. Primul meci public de baschet a fost jucat în 1892. După ce YMCA a început să îi facă publicitate la nivel internaţional în 1893, jocul s-a răspândit la şcolile YMCA din întreaga lume. În 1894, a fost lansată prima minge de baschet, care era mai mare decât mingea de fotbal folosită iniţial.

Au început să apară ligi şi asociaţii naţionale de baschet, iar până la moartea lui James Naismith, în 1939, Jocurile Olimpice au început să includă baschetul printre sporturile lor oficiale. Liga Naţională de Baschet, prima ligă profesionistă, a fost înfiinţată în 1898.

Baschetul a fost introdus pentru prima dată ca sport demonstrativ în timpul Jocurilor Olimpice de vară din 1904. Ulterior, a fost introdus ca sport masculin oficial la Berlin, Germania, la Jocurile Olimpice de vară din 1936. În 1976, a fost desemnat ca sport olimpic feminin.

Naismith a murit în Lawrence, Kansas, la 28 noiembrie 1939, la vârsta de 78 de ani. Lucrarea 'Baschet: Its Origin and Development' a fost publicată după moartea sa. Naismith a fost primul membru al Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, care a fost înfiinţat în Springfield, Massachusetts, în 1959.

Sursa: AGERPRES (editor: Mariana Ionescu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel