30 ianuarie - sărbătoare cu cruce roșie. Ce sfinți sunt pomeniți astăzi?

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
pixabay.com
pixabay.com

În această zi de mare sărbătoare, sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi. Iată cine au fost și ce tradiții există.

Sfinții Trei Ierarhi sunt prăznuiţi pe 30 ianuarie 2024.

Azi sunt prăznuiţi Sfinţii Trei Ierarhi, respectiv Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul şi Sfântul Ioan Gură de Aur.

Potrivit crestinortodox.ro, în secolul al XI-lea, la Constantinopol, a izbucnit o dispută referitoare la care dintre cei trei sfinți este mai mare.

Conform relatărilor, după ce au apărut fiecare în fața episcopului Evhaitelor, Sfântului Ioan Mauropous, în cele din urmă, cei trei sfinți i s-au arătat împreună. De atunci, acești sfinți sunt prăznuiți laolaltă, cuvintele lor ilustrând modul în care sfinții colaborează cu Dumnezeu și între ei, așa cum și noi ar trebui să ne unim în cuvânt și faptă.

Superstițiile anului bisect. Ce NU trebuie să faci

Există numeroase tradiții și obiceiuri asociate cu sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi. Se spune, printre altele, că cei care lucrează în această zi nu vor avea succes. De asemenea, tradiția menționează că acesta reprezintă un moment propice pentru reconciliere în familie, încurajând împăcarea între rude după conflicte care durează de mult timp.

Mai mult, se spune că în această zi se evită treburile casnice, spălatul rufelor și măturatul în casă, pentru a preveni pericolele de înec, violențele și infirmitățile.

De asemenea, în ziua Sfinților Trei Ierarhi, nu se renunță la obiecte din casă, se aduc ofrande pentru cei morți neîmpărtășiți, iar mamele se roagă pentru norocul fiicelor lor în căutarea unei căsătorii.

Rugăciunea zilei de marți

Rugăciune către Sfinții Trei Ierarhi

„Sfinților Ierarhi ai lui Hristos, lauda Bisericii: Vasile înțelepte – stâlp al credinței, Grigorie prea luminate – minte cerească, Ioane Gură de Aur – propovăduitorul înflăcărat al pocăinței, voi cei ce aţi fost dăruiţi Bisericii în vremuri de cumpănă pentru a descoperi credința cea adevărată, primiți această smerită rugăciune pe care o înălțăm către voi, sfinților.

Dăruiți-ne nouă, păcătoșilor, adevărata cunoaștere. Și învăţați-ne cum se cuvine să trăim noi, cei ce purtăm cu nevrednicie numele de creștin. Sârguiţi-vă, sfinților, să-i scoateți pe credincioși din smintelile acestei lumi ticăloase, aşa cum odinioară aţi făcut cu cei pe care i-aţi păstorit.

Fiţi deci călăuzele noastre către cer! Mijlociți cu rugăciunile voastre pe lângă Dumnezeu, să ne dăruiască iertare, smerenie şi înțelepciune! Voi, cei care trăiţi în cer, rugați-vă, sfinților, ca şi noi, cei ce trăim pe pământ, să le gândim şi să le facem pe cele de sus.

Fiţi alături de noi, Sfinților Trei Ierarhi, în viaţa aceasta şi după moarte… Ca şi noi să ne împărtășim de fericirea cea veșnică. Amin!”

Creșterea tensiunii arteriale în sine poate să nu pună direct în pericol viața, dar efectele prelungite și cronice ale hipertensiunii au efectele lor dăunătoare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel