A fost descoperit motivul pentru care exercițiile fizice te ajută să te menții tânăr și sănătos

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Motivul pentru care exercițiile fizice ne îmbunătățesc sănătatea a fost descoperit de cercetătorii de la Monash University, Australia.

Oamenii de știință de la Monash University, Australia au descoperit o enzimă care este motivul pentru care exercițiile fizice ne îmbunătățesc sănătatea.

Foarte important, această descoperire a deschis posibilitatea medicamentelor de a ajuta activitatea acestei enzime, protejând împotriva consecințelor îmbătrânirii asupra sănătății metabolice, inclusiv a diabetului de tip 2, scrie Eurek Alert!.

Proporția oamenilor de peste 60 de ani din întreaga lume se va dubla în următoarele trei decenii, iar până în 2031, peste șase milioane de australieni vor avea peste 65 de ani.

Incidența diabetului zaharat de tip 2 crește odată cu vârsta, astfel încât această populație îmbătrânită va duce, de asemenea, la o incidență crescută a bolii la nivel global.

Unul dintre principalele motive pentru prevalența crescută a diabetului de tip 2 odată cu vârsta este dezvoltarea rezistenței la insulină sau incapacitatea organismului de a răspunde la insulină, iar acest lucru este adesea cauzat de faptul că reducem exercițiile fizice pe măsură ce îmbătrânim.

Cu toate acestea, mecanismele precise prin care inactivitatea fizică facilitează dezvoltarea rezistenței la insulină a rămas un mister.

Exercițiile fizice produc o enzimă care ne menține sănătoși

Acum, cercetătorii de la Monash University din Australia au descoperit cum activitatea fizică îmbunătățește de fapt capacitatea de răspuns la insulină și, la rândul său, favorizează sănătatea metabolică.

Important este faptul că enzimele pe care le-au descoperit a fi cheia acestui mecanism au potențialul de a fi țintite cu medicamente pentru a proteja împotriva consecințelor îmbătrânirii, cum ar fi atrofia musculară și diabetul.

Echipa de oameni de știință de la Biomedicine Discovery Institute (BDI), de la Monash University, condusă de profesorul Tony Tiganis, dezvăluie că reducerea generării de specii reactive de oxigen (ROS) în mușchii scheletici în timpul îmbătrânirii este esențială în dezvoltarea rezistenței la insulină.

Potrivit profesorului Tiganis, mușchiul scheletic produce constant ROS și acesta este crescut în timpul exercițiilor fizice.

„ROS indus de exerciții generează răspunsuri adaptive care sunt parte integrantă a efectelor de promovare a sănătății ale exercițiului”, a spus el.

Într-o lucrare publicată pe 15 decembrie în revista Science Advances, echipa de cercetare arată că o enzimă numită NOX-4 este esențială pentru ROS indus de efort și răspunsurile de adaptare care conduc la sănătatea metabolică.

La șoareci, cercetătorii au descoperit că NOX4 este crescut în mușchii scheletici după exercițiu și că acest lucru duce apoi la creșterea ROS, care provoacă răspunsuri de adaptare care protejează șoarecii de dezvoltarea rezistenței la insulină, care altfel apare odată cu îmbătrânirea sau cu obezitatea indusă de dietă.

Descoperirea ar putea ajuta la tratarea diabetului

Important este că oamenii de știință au arătat că nivelurile de NOX4 din mușchiul scheletic sunt direct legate de scăderea sensibilității la insulină asociată cu vârsta.

„În acest studiu am arătat, pe modele animale, că abundența NOX 4 în mușchii scheletici este scăzută odată cu îmbătrânirea și că acest lucru duce la o reducere a sensibilității la insulină”, a spus profesorul Tiganis.

„Declanșarea activării mecanismelor de adaptare orchestrate de NOX4 folosind medicamente ar putea ameliora aspecte cheie ale îmbătrânirii, inclusiv dezvoltarea rezistenței la insulină și a diabetului de tip 2”, a spus el.

„Unul dintre acești compuși se găsește în mod natural, de exemplu, în legumele crucifere, cum ar fi broccoli sau conopida, deși cantitatea necesară pentru efectele anti-îmbătrânire ar putea fi mai mare decât ar fi mulți dispuși să consume”, a concluzionat profesorul, scrie Descoperă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel