Ce se întâmplă cu organismul tău când mănânci spanac în fiecare zi

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Spanac, foto Unsplash/ autor: Louis Hansel
Spanac, foto Unsplash/ autor: Louis Hansel

Beneficiile uimitoare pe care le are spanacul asupra sănătății organismului tău. 

Combateți radicalii liberi 


Spanacul este o sursă excelentă de antioxidanți. Într-o lucrare din 2010 publicată în Nutrition Journal, cercetătorii au stabilit conținutul total de antioxidanți din peste 3.100 de alimente și băuturi, inclusiv din spanac. Live Science a precizat că antioxidanții din spanac includ vitamina C, acid alfa-lipoic, luteină, zeaxantină, neoxantină și violaxantină.


Ce fac, mai exact, antioxidanții și de ce sunt atât de importanți? Antioxidanții sunt substanțe chimice care protejează organismul împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt atomi de oxigen foarte instabili care încearcă să "fure" electroni de la alte molecule din organism. Acest lucru destabilizează moleculele și creează o reacție în lanț care duce la deteriorarea întregului organism - un proces cunoscut sub numele de deteriorare oxidativă sau stres oxidativ. Substanțele care produc radicali liberi pot fi găsite în alimente și în mediul nostru înconjurător, iar radicalii liberi sunt, de asemenea, creați ca produs secundar al proceselor chimice naturale din organism. Antioxidanții sunt capabili să ofere radicalilor liberi electronii pe care îi doresc fără a deveni ei înșiși destabilizați.


Oferă un aport mare de fibre


Potrivit Clinicii Mayo, "fibrele alimentare ... includ părțile din alimentele vegetale pe care corpul tău nu le poate digera sau absorbi". Se prezintă sub două forme: solubile și insolubile. Fibrele solubile absorb apa în timp ce trec prin tractul digestiv, în timp ce fibrele insolubile nu. Deși ambele tipuri de fibre sunt benefice, cele insolubile sunt responsabile pentru menținerea regularității. Aceasta "favorizează mișcarea materialului prin sistemul dumneavoastră digestiv și crește volumul scaunelor". Femeile adulte ar trebui să urmărească să obțină între 21 și 25 de grame de fibre pe zi, în funcție de vârstă, în timp ce bărbații ar trebui să țintească între 30 și 38 de grame. Dar, potrivit UCSF Health, consumul mediu este de numai aproximativ 15 grame.


În plus, beneficiile fibrelor nu se opresc aici. După cum a explicat EatingWell, fibrele vă pot îmbunătăți sănătatea în mai multe moduri. Susțin bacteriile benefice din tractul tău digestiv și pot face mai ușor să pierzi în greutate și să menții kilogramele în timp. De asemenea, vă reduce riscul de boli de inimă (prin reducerea nivelului de colesterol) și de diabet de tip 2 (prin prevenirea vârfurilor bruște de zahăr din sânge după ce mâncați). Consumul adecvat de fibre reduce riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer și oferă o modalitate naturală de a vă "detoxifia" organismul de compușii potențial dăunători, conform Nutrition Data.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel