Ce sunt flavonoidele și în ce alimente se găsesc? Au beneficii în reducerea riscului de cancer, Alzheimer și alte boli cardiovasculare 

Autorul articolului: Valentina Miu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Homepage
Sursă foto: Freepik
Sursă foto: Freepik

Flavonoidele sunt substanțe prezente în multe alimente care oferă numeroase beneficii pentru sănătate și pot ajuta la reducerea riscului de cancer, Alzheimer și alte boli cardiovasculare.

Corpul nostru nu produce această substanță, dar beneficiile unei diete bogate în flavonoide sunt dovedite și variază de la efecte antiinflamatorii, până la prevenirea cancerului.

Ce sunt flavonoidele

Flavonoidele sunt compuși chimici prezenți în legume, semințe și fructe. Pe plante acționează ca arome naturale. În plus, le protejează de radiațiile ultraviolete, de dăunători, infecții cauzate de ciuperci și bacterii și atrag insectele polenizatoare. Se știe că există peste 9.000 de tipuri de flavonoide, iar acum, mai mult ca niciodată, interesul cercetătorilor față de această substanță a crescut datorită beneficiilor ei tot mai dovedite asupra sănătății umane. 

Printre beneficiile sale cele mai populare se numără acțiunea sa antioxidantă  antiinflamatoare, analgezică și antimicrobiană, dar unele studii recente sugerează că poate ajuta și la prevenirea bolilor precum Alzheimer și tulburări cognitive. Ele sunt, de asemenea, utilizate pentru a trata unele tipuri de cancer. 

Previne riscul de boli cardiovasculare și cancerul

Multe studii sugerează că flavonoidele ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare și a cancerului, motivul constă în acești trei factori:

- Efect de „curățare”. Când consumăm alimente bogate în flavonoide, aceste substanțe sunt absorbite în intestinul subțire, o parte ajungând la ficat, o parte la rinichi și o parte în intestinul gros. Odată ajunse în organism, flavonoidele inhibă formarea celulelor canceroase prin diverse mecanisme, printre care se numără activarea enzimelor Citocrom P-450, capabile să accelereze eliminarea compușilor toxici pentru organismul nostru, adică curăță corpul.

- Actiune antiinflamatoare.

- Previne formarea tumorilor.

Flavonoidele în prevenirea bolii Alzheimer

Flavonoidele sunt capabile să inhibe apoptoza neuronală - un proces de moarte celulară - care este produs de substanțe neurotoxice precum radicalii liberi și proteina beta-amiloid, strâns legată de boala Alzheimer. Aceasta înseamnă că flavonoidele întârzie simptomele bolilor neurodegenerative. Prin urmare, aceste substanțe sunt folosite de multe laboratoare în căutarea unui medicament pentru tratarea acestor tulburări.

Reduce riscul de disfuncție erectilă

Este unul dintre cele mai puțin cunoscute beneficii și poate cel mai puțin dovedit, dar unele studii precum cel publicat de National Centers for Health (NIH) sugerează că flavonoidele ar putea fi bune pentru prevenirea disfuncției erectile.

Printre concluziile unuia dintre aceste studii, s-a stabilit că un aport mai mare de alimente bogate în flavonoide specifice este asociat cu o incidență mai scăzută a disfuncției erectile (DE), relatează 20minutos.es.

Alimente bogate în flavonoide

Alimentele bogate în flavonoide pe care le putem încorpora cu ușurință în alimentația noastră sunt fructele și legumele: afine, prune, mere, fructe de pădure, portocale, căpșuni și citrice în general. Multe dintre ele au multe alte beneficii, cum ar fi controlul obezității și diabetului. 

Strugurii  conțin diferite tipuri de flavonoide care sunt benefice pentru creier, piele și sistemul circulator. De asemenea, legumele precum spanacul, broccoli, prazul și ceapa au multe efecte antiinflamatorii și antioxidante. Alte alimente precum ciocolata neagră, nucile, vinul roșu, produsele din soia sau ceaiul sunt, de asemenea, bogate în flavonoide.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel