Cine a fost Sfântul Ștefan și câți români își sărbătoresc azi onomastica?

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Actualitate
https://pixabay.com/
https://pixabay.com/

Pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun, îi sărbătorim pe toți cei care poartă numele Sfântului Ștefan. Află cine a fost, dar și câte persoane își serbează azi onomastica.

Astăzi, pe 27 decembrie, îl sărbătorim pe Sfântul Ștefan.

Cine a fost Sfântul Ștefan?

Această mare figură a creștinătății îl întruchipează pe primul martir al Bisericii creștine și unul dintre ucenicii lui Iisus. Se spune că Sfântul Ștefan este cel care îi ajută pe bolnavi, dar și pe cei care se judecă. Conform tradiției, în această zi de sărbătoare, persoanele care sunt certate trebuie să se împace.

Sfântul a fost condamnat la moarte în anul 33, de către autoritățile iudaice. Pentru că provenea din seminția lui Avraam, misiunea Sfântului Ștefan era aceea de a demonstra că Iisus este adevăratul Mesia. Din această cauză, a fost ucis cu pietre, iar moaștele sale au fost descoperite în anul 415.

Care este semnificația numelui Ștefan?

Numele este de origine grecească și provine de la Stephanos. Acest nume înseamnă coroană, ghirlandă sau cunună.

Ce tradiții se respectă de Sfântul Ștefan?

În această zi sfântă, este bine să se facă pomeniri pentru cei care au decedat în condiții dramatice. Se împart pachete cu mâncare, mai ales persoanelor care poartă numele acestui sfânt.

Se încurajează și reconcilierile între cei certați, iar persoanele cu probleme de sănătate trebuie să-l cinstească pe Sfântul Ștefan prin fapte bune. Creștinii care se judecă de mult timp cu alte persoane pot aduce în casă o icoană cu acest Sfânt, sfințită în această zi.

În anumite zone din Muntenia, se pregătesc Pâinicile lui Ștefan, dintr-un aluat similar celui de cozonac. Pâinile se ung cu miere și, datorită formei rotunde, amintesc de pietrele cu care a fost ucis acest sfânt. Acest desert se sfințește la biserică și se împarte celor nevoiași.

Câți români poartă numele Sfântului Ștefan?

Potrivit Agerpres, peste jumătate de milion de români sărbătoresc onomastica pe 27 decembrie, în acest an. Direcția Generală pentru Evidență Persoanelor afirmă că este vorba despre 359.675 de bărbaţi şi 148.924 de femei. Dintre bărbaţi, cel mai întâlnit prenume este Ştefan - 307.196 persoane, iar la femei Ştefania - 121.107 persoane. Printre derivatele masculine se numără: Fane - 497 persoane, Fănel - 8.166, Fănică - 4.695, Istvan - 32.443, Ştefănel - 3.502, Ştefănuş - 4, Ştefănuţ - 3.172. La femei, derivatele sunt: Fana - 30, Fănica - 8.130, Fănuţa - 1.005 şi Ştefana - 18.652.

Vezi și: Cele mai spirituale dar și cele mai puțin spirituale semne din zodiac

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel