Cum se sărbătorea mărțișorul în trecut? Tradiții vechi, care s-au pierdut în timp

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

De 1 martie, mărțișorul este vestitor al primăverii! Se zice că cei care poartă mărțișor sunt feriți de toate relele și le merge bine pe tot parcursul anului.

În tradiţia populară, luna martie se numeşte: mărţişor, germinar, făurel.

Tradițiile de Mărțișor datează încă din antichitate. Și în trecut, la fel ca în zilele noastre, sărbătoarea Mărțișorului vestea venirea primăverii, dar și echinocțiul de primăvară. Modalitățile în care era sărbătorit Mărțișorul variau, în funcție de regiune.

1 martie - Ce se mai celebrează în jurul lumii în această zi?

Și atunci, ca și acum, oamenii purtau sau ofereau mărțișoare. Acestea constau în obiecte mici, de regulă lucrate manual, din fire împletite, în culorile de roșu și alb.

Puteai întâlni și mărțișoare în formă de flori, animale, trifoi sau alte simboluri de primăvară, care erau asociate cu norocul.

În unele regiuni, atât în Bucovina cât și în Moldova, fetele și femeile obișnuiau să își prindă mărțișoare în păr ori să le poarte ca pandantive și broșe. Adesea, mărțișoarele se legau și de garduri sau de copaci, fiindcă se credea că aduc fertilitate și noroc.

Pe lângă mărțișorul în sine și aspectul său simbolic, această sărbătoare venea însoțită și de diferite tradiții și obiceiuri locale, precum dansurile, cântecele, horele, petrecerile, care variau, de la o regiune la alta.

De altfel, sărbătoarea Mărțișorului și esența ei ca simbol de primăvară a rămas constată de-a lungul secolelor.

Horoscop MARTIE 2024. Previziuni pentru FIECARE zodie/ascendent

Ce tradiții de Mărțișor cunoaștem în țara noastră?

Ei bine, în Moldova, de 1 martie, fetele dăruiesc mărțișoare bărbaților. Aceștia le întorc favorul, dar pe 8 martie, de Ziua Femeii.

În zona Dobrogei, mărțișorul se pune în piept și se poartă până când apar berzele. Apoi, se aruncă spre cer, ca să vină norocul, la fel ca o pasăre.

De asemenea, în anumite localități din Transilvania, mărțișorul se pune în piept în primele două săptămâni din luna martie. După această perioadă, se leagă de ferestre, de uși sau chiar de coarnele animalelor din bătătură, astfel încât să fie alungate duhurile rele. 

Cum este celebrat Mărțișorul în zona Banatului? Acolo unde exista zăpadă, fetele se spală cu ea, pentru a fi iubite în toate lunile care urmează. În zona Bucovinei, exista un obicei curios. Părinții obișnuiesc să pună la mâna sau la gâtul copiilor o monedă de aur sau de argint, care se leagă cu șnur roșu.

Poți să fii interesat și de: ȘASE superstiții ale lunii martie pe care este necesar să le știi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel