Creditele ipotecare ar putea cere un avans mai mare în cazul celui de-al doilea imobil.
BNR a decis pentru prima dată în ultimi ani să mărească avansul pentru creditele ipotecare imobiliare. Nivelul avansului ar putea ajunge între 25% și chiar 50% la creditele ipotecare, relatează Digi24.
Această măsură s-ar aplica celui de-al doilea imobil pe care o persoană îl deține. Este un proiect de normă BNR și a fost propus dezbaterii publice. Motivul pentru care a fost adoptată această măsură rezidă în perspectiva băncii, care le consideră mai riscante. De obicei, un client bancar care are dificultăți financiare, renunță cu mai multă ușurință la casa de vacanță, ori la imobilul secundar în care nu locuiește.
Rațiunea din spatele noilor măsuri nu ar duce către o criză imobiliară, dar Banca Centrală este precaută și caută să ia măsuri anti-ciclice. Procentul creditelor obținute pentru a doua locuință este foarte mic, undeva la 10% din rândul creditelor ipotecare imobiliare.
De precizat mai este faptul că avansul pentru primul imobil în cazul unui credit ipotecar rămâne la fel.
Instituţiile Financiare Nebancare (IFN) sunt cea mai rapidă variantă de împrumut. Aceste servicii însă nu sunt recomandate pentru sume mari. Dobânzile calculate pe an sunt mari, iar penalizările se acumulează în cascadă, scrie Mediafax.
În doar câteva ore, solicitanții pot să aibă banii de care au nevoie în cont printr-un împrumut rapid, pe o perioadă de 15-30 de zile, fără bătăi de cap cu birocraţia şi fără giranţi.
Instituţiile financiare nebancare sunt cea mai rapidă variantă în lipsa rudelor sau prietenilor cu buget disponibil pentru un ajutor financiar.
Consultantul în educaţie financiară Adrian Asoltanie spune că aceste tipuri de împrumuturi ar trebui să fie ultima opţiune. Uşurinţa cu care se pot obţine bani poate deveni un viciu: „Penalizările sunt de 1% pe zi, 2% pe zi. Ele se acumulează în cascadă. Se aplică penalizări, inclusiv la suma care este cu penalizări. Este exponenţială. Creşte fantastic. Ele în niciun caz nu trebuie luate pentru avans la casă, pentru renovarea casei, pentru cumpărat maşină. Când iei pe 200-300 de lei, nu este cu ipotecă. Când ceri 3.000-4.000 de euro, atunci se pune ipotecă pe o proprietate. Şi aici este pericolul, faptul că poţi să rămâi fără casă pornind de la câteva mii de euro”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News