Halvaua - Înger sau Demon în post? Ce spun medicii nutriționiști?

Autorul articolului: Astrosens Team | Dată: 06 Martie 2023, 13:08 | Categorie: Wellness
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

Halvaua este considerată un desert delicios, consumat îndeosebi în timpul postului. Iată ce trebuie să știi despre el.

Halvaua, un desert tradițional din Orientul Mijlociu, Grecia și Israel, se prepară de obicei cu un amestec de miere și semințe de susan sau cu pastă de semințe de susan și zahăr. Deși semințele de susan furnizează unele minerale esențiale, halva este o bomboană, deci nu este deosebit de sănătoasă din cauza conținutului ridicat de zahăr. Halvaua a fost, de asemenea, legată de focare de salmonela.

În mod tradițional, halvaua antică era făcută din curmale și lapte sau din semințe de susan și miere, potrivit Halvamania. În zilele noastre, se face de obicei cu semințe de susan zdrobite și un sirop de zahăr. Poate fi savurată simplu sau cu adaos de arome precum pudră de cacao, vanilie, nuci sau chiar fructe uscate.

În timp ce halvaua conține unele elemente nutritive, este un desert cu un conținut ridicat de zahăr și s-ar putea să nu fie cea mai sănătoasă alegere. Dar poate servi ca un răsfăț dulce într-o dietă sănătoasă și echilibrată.

Ce MÂNCARE de POST să încerci în funcție de ZODIA TA

Când devine nesănătoasă halvaua?

Dr. Amalia Arhire, medic nutriționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, în ce condiții poate fi sănătoasă halvaua.

”Halvaua poate fi sănătoasă, dacă e făcută doar din semințe, zahăr și vanilie. Însă mai nou, multe dintre aceste deserturi au în componență mulți conservanți și ulei de palmier, facându-le chiar nocive pentru sănătate.

Chiar și dacă vorbim de halvaua sănătoasă, e foarte calorică și îngrașă foarte mult deoarece e o combinație de grăsimi cu zaharuri. Așa că e bine să comsumăm maximum 30-40 g pe zi”, a explicat dr. Amalia Arhire, medic nutriționist. 

”Ea nu e recomandată diabeticilor tocmai deoarece e foarte bogată în zaharuri și nici celor operați de colecist, deoarece are multe grăsimi”, a mai explicat dr. Amalia Arhire.

Lasagna de post. Rețeta gustoasă pe care să o încerci în Postul Paștelui

Conținutul de minerale din halva

În timp ce halvaua nu este o sursă deosebit de bună de vitamine, ea furnizează cantități semnificative de minerale. Fiecare porție de circa 30 de grame are 17 la sută din doza zilnică recomandată de cupru și fosfor, 15% din DV pentru magneziu și 12% din DV pentru mangan. Aveți nevoie de cupru pentru formarea globulelor roșii, de fosfor și magneziu pentru formarea ADN-ului și de mangan pentru vindecarea rănilor, notează Live Strong.

Considerații privind zahărul din halva

Zahărul, sub o anumită formă, este unul dintre cele două ingrediente principale ale acestui desert specific Orierntal. Zaharurile adăugate măresc numărul de calorii din alimentația dumneavoastră fără a vă oferi niciun nutrient esențial. Acesta este motivul pentru care aceste calorii sunt adesea numite calorii ”goale”.

Alimentele bogate în zahăr pot înlocui alte alimente mai hrănitoare și vă pot crește riscul de obezitate și de afecțiuni de sănătate legate de obezitate. Acest lucru nu înseamnă că nu puteți mânca halva, ci doar că ar trebui să vă bucurați de ea doar ocazional și cu moderație. Echilibru în toate.

Vezi articolul complet pe DC Medical!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Cross parteneri
Get it on Google Play