Lucrul cu UMBRA ta! Pune în lumină partea ta 'întunecată'

Andreea Cosma |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Lucrul cu UMBRA ta! Pune în lumină partea ta 'întunecată' (sursa foto: Pixabay)
Lucrul cu UMBRA ta! Pune în lumină partea ta 'întunecată' (sursa foto: Pixabay)

Umbra noastră şi lucrul cu acesta a devenit, mai nou, un trend adus pe feed-ul tău de social media de diverşi consilieri sau guru spirituali. Iată o descriere a ceea ce este exact lucrul cu umbra şi de ce este atât de necesară pentru o viaţă mai împlinită.

Umbra din perspectivă psihologică

Umbra este una dintre arhetipurile descoperite de Carl Gustav Jung (medic, psiholog și psihiatru elvețian). Umbra, numită şi "partea întunecată, necunoscută a personalității", cuprinde instinctele noastre primare şi sexuale şi există ca parte a minții inconștiente, fiind compusă din idei reprimate, slăbiciuni, dorințe, instincte și neajunsuri.

Umbra se formează din încercările noastre de a ne adapta la normele și așteptările culturale. Este acest arhetip care conține toate lucrurile care sunt inacceptabile nu numai pentru societate, ci și pentru propriile valori personale. Poate include lucruri precum invidia, lăcomia, prejudecățile, ura, agresivitatea sau porniri sexuale.

Jung a sugerat că umbra poate apărea în vise sau viziuni și poate lua o varietate de forme. Poate apărea ca un șarpe, un monstru, un demon, un dragon sau o altă figură întunecată, sălbatică sau exotică.

Acest arhetip este adesea descris ca partea mai întunecată a psihicului, reprezentând sălbăticia, haosul și necunoscutul. Aceste dispoziții latente sunt prezente în noi toți, credea Jung, deși oamenii neagă uneori acest element al propriului psihic și, în schimb, îl proiectează asupra altora.

Umbra începe de obicei din copilărie, de la primele comportamente pe care copilul trebuie să le reprime la îndemnul părinţilor sau adulţilor semnificativi din viaţa sa: "Nu mai vorbi!"; "Este ruşină să faci asta!", "Nu ai voie să faci asta!". 

Totodată, copilul îşi poate forma chiar singur umbra, observând comportamentele acceptate sau respinse de cei din jur. De exemplu: "Nu mai spun / nu mai fac X lucru ca să nu supăr sau ca să nu râdă ceilalţi de mine". Este o formă a vocii critice interiorizate, după experienţa proprie sau observând ce păţesc alţi indivizi din jurul lor pentru respectivele comportamente.

Cu alte cuvinte, umbra este totalul părţilor noastre reprimate şi apare ca o formă de adaptare la normele societăţii, în aşa fel încât să ne putem integra.

În cele ce urmează, vom discuta cât este de important să ajutăm umbra să iasă controlat la suprafaţă şi să o integrăm în viaţa noastră de zi cu zi.

Așadar, ce este lucru cu umbra?

Lucrul cu umbra este o introspecție. După cum am menţionat deja, umbra ta este partea din tine pe care o respingi sau o renegi, fie conștient, fie nu. Este ca și cum ai realiza că singura persoană care te enervează cel mai mult din lume... ești de fapt tu însuți!

Unul dintre modurile în care umbra apare este atunci când îți proiectezi nesiguranța asupra altora și apoi le vezi ca deficiențe ale altcuiva. De exemplu, dacă ești enervat de colegul tău de serviciu care îți spune mereu despre dramele lui și nu pare să îl intereseze de tine şi ce ai tu de spus, există o şansă ca acesta să oglindească de fapt un comportament asemănător cu al tău.

Fii atent la lucrurile care nu îţi plac sau te enervează! Pot spune mult lucruri despre tine.

Cum se face lucrul cu umbra?

Pentru unii oameni, lucrul cu umbra poate fi o muncă psihologică sau spirituală. Voi oferi două perspective în acest sens pentru a cuprinde mai multe aspecte ale acestui subiect.

O mare parte a muncii cu umbra constă în deținerea „sinelui din umbră”, fie că este prin ritual, jurnal, tarot, meditație, hipnoterapie, vorbind cu un terapeut sau o combinație a tuturor acestor metode.

„Umbra” ta poate fi partea care judecă sau partea cu adevărat nesigură de sine sau partea din tine care pur și simplu nu tace niciodată. Oricum s-ar prezenta, umbra ta este partea din tine pe care ţi-ai dori cu adevărat să o elimini.

Lucrul cu umbra este un proces de alchimie interioară în care aduci acele părți nedorite la suprafață pentru a purifica, vindeca și integra toate părţile din tine. Umbra ta nu este ceva de care să-ți fie rușine sau ceva urât. Pur și simplu indică locul în care ai de lucru și unde trebuie să îţi oferi mai multă dragoste. Da, este partea care are de fapt nevoie de mai multă compasiune și sprijin din partea ta.

Exerciţii pentru lucrul cu umbra:

Fă cunoştinţă cu umbra ta

În primul rând, vei dori să-ți cunoști cu adevărat umbra. Programează-ți un timp în care poți fi singur și neîntrerupt timp de cel puțin 10 - 20 de minute. Fă tot ce doreşti pentru a face acest lucru să se simtă ca un ritual: prepară niște ceai, aprinde niște tămâie, respiră adânc. Fii confortabil și, când te simți pregătit, ia un pix și hârtie. Acum, gândește-te la ce sau cine te enervează cel mai mult din lume. Scrie o listă cu toate lucrurile pe care nu le suporţi în general, de la oameni, comportamente, obiecte, etc. Fii sincer. Când ai terminat, reciteşte lista. Voilà — tocmai ți-ai întâlnit umbra!

Meditează cu umbra ta

Acum, este timpul să-ți iubești umbra. O modalitate prin care poți face acest lucru este prin personificarea umbrei tale și întâlnirea cu aceasta în meditație.

Din nou, găsește un loc liniștit unde poți fi singur și neîntrerupt — de data aceasta, timp de cel puțin 20 până la 30 de minute. Așază-te într-o poziție confortabilă, fie în picioare, fie întins. Intră într-un ritm fără efort de inspirație și expiraţie, profund și încet. La fiecare inspirație, simte-te scăldat în lumină albă vindecătoare. Să știi că ești protejat, iar dacă simți nevoia să ieși din meditație, poți pur și simplu să-ți deschizi ochii. Când ești gata, cere mental ca umbra ta să fie adusă la iveală.

Dacă întâmpini probleme cu ~conectarea~, gândeşte-te la una dintre lucrurile de pe lista ta, care te enervează cel mai tare. Poţi crea o imagine mentală pentru umbra ta: un monstru, un extraterestru, un vampir sau o versiune separată (sexy?) a ta. Când ai această imagine în minte, invită-ți umbra să intre! Simte-o cum se aşază în faţa ta. Oferă-i mental niște ceai sau un produs de patiserie. Și apoi vorbește cu ea. Întreabă ce vrea să îţi transmită. Este posibil să primeşti un răspuns sau pur și simplu să ai un anumit sentiment.

Dacă nu simți nimic la început, e în regulă! Îți poți spune umbrei ce vrei, fără presiune. Poate că umbra ta este versiunea de copil a ta care vrea doar să fie iubit aşa cum este. În meditația ta, poți îmbrățișa umbra și poți spune că nu e nimic în neregulă cu ea.

Când ești gata să-ți închei meditația, mulțumește-i umbrei că te-a condus înapoi în tine. Conectează-te din nou cu respirația și simte acea lumină albă vindecătoare care te cuprinde. Când ești gata, deschide ochii. Acordă-ţi timp pentru a scrie într-un jurnal despre orice a apărut în timpul meditaţiei tale. Dacă te simți ciudat, poate doreşti să iei poziția copilului pentru o vreme: apasă fruntea și coroana capului în pământ și imaginează-ţi că trimiți orice exces de energie înapoi în pământ.

De asemenea - ca un sfat pentru a ajuta integrarea umbrei - de câte ori eşti împotriva unei idei sau a unei persoane cu vehemenţă, lasă loc pentru momentul în care te poţi răzgândi. Deoarece de multe ori putem persista într-o idee sau prejudecată chiar dacă nu mai credem în ea şi ne poate fi greu să dăm înapoi când vedem punctele slabe ale acelei idei, întrucât ne confruntăm cu un sentiment de ruşine, de frică să nu fim judecaţi şi cu sentimentul că am greşit. Este greu pentru ego-ul nostru să accepte aceste sentimente dacă nu ne învăţăm să fim deschişi la mai multe păreri sau puncte de vedere. De aceea este nevoie de compasiune, înţelegere şi acceptare a acestor părţi din tine, indiferent cum arată şi ce aduc la suprafaţă.

O scrisoare către umbra ta

Una dintre practicile de lucru cu umbra este să îi scrii o scrisoare și apoi să o arzi. La fel ca și celelalte două exerciții, începeți prin a găsi un mediu confortabil în care să nu fii deranjat. Apoi ia un pix și o hârtie. Adresează-te umbrei în deschidere și apoi spune-i tot ce simți. Spune-i cât de mult o urăști sau cât de mult iubești în secret durerea pe care ți-o provoacă. Spune-i de ce este timpul să lucrezi la vindecare și cum faci asta. Nu există o modalitate „corectă” sau „greșită” de a scrie această scrisoare.

Când ai terminat, mulțumește-i umbrei. Cere-i să te învețe în continuare și să te ajute să înveți mai multe despre tine. Semnează scrisoarea, rupe-o și apoi arde-o peste o oală cu apă, un castron sigur pentru foc sau chiar un ceaun, dacă ai unul. Pe măsură ce hârtia se transformă în cenușă, simte că te schimbi din interior spre exterior.

Afirmă-ţi puterea

Un ultim mod de a practica lucrul cu umbra este prin afirmarea puterii tale de a face munca. Afirmațiile te ajută să îţi reprogramezi subconștientul cu noi credințe. Poţi să îţi scrii propriile tale afirmaţii sau să utilizați una dintre următoarele pentru inspiraţie. Încearcă să spui fiecare afirmație de trei ori în timp ce te uiți la ochiul tău nedominant în oglindă (dacă ești dreptaci, te uiţi la ochiul tău stâng sau invers). Acesta este ochiul tău „receptiv” și vrei să primești afirmațiile. În plus, este mult mai ușor să privești un ochi decât ambii. De asemenea, poţi pune afirmațiile la îndemână, pe telefon sau să le scrii pe un bilețel și să le lipeşti pe oglindă.

Afirmaţii pentru lucrul cu umbra

Îmi transpun umbra și integrez toate aspectele din mine.
Cred în puterea mea şi sunt ghidat de toate aspectele adevărului meu.
Sunt o persoană puternică și dețin toate părțile a ceea ce sunt.
Îmi cinstesc și iubesc umbra; Îmi onorez și îmi iubesc eul meu cel mai deplin.
Umbra mea este doar o parte din mine care are nevoie de iubire și vindecare suplimentară.
Pe măsură ce îmi vindec umbra și o integrez în lumină, îmi vindec inima și mă scufund mai adânc în iubire.

referinţe: verywellmind.com; cosmopolitan.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel