Moartea Reginei Elisabeta a II-a: De la Balmoral la Edinburgh, tăcere şi reculegere pe traseul cortegiului funerar

Autorul articolului: Astrosens Team | Dată: 11 sep 2022, 16:03 | Categorie: Stiri
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

Mii de persoane s-au reunit duminică în tăcere pentru a-i aduce un ultim omagiu reginei Elisabeta a II-a, care s-a stins din viaţă joi, pe traseul de la Balmoral la Edinburgh, în timp ce cortegiul funerar traversează lent - o călătorie cu durata a şase ore - ţinuturile scoţiene pe care suverana le iubea atât de mult, informează AFP.

Sicriul a fost mai întâi scos din sala de ceremonii a castelului şi adus până la dric de şase pădurari de pe domeniu. Au fost ultimele momente petrecute în reşedinţa Balmoral, una dintre preferatele reginei Elisabeta a II-a, unde suverana obişnuia să petreacă o parte din vară.

La ora 10:00 (09:00GMT), sicriul din stejar a ieşit pe porţile reşedinţei. Deasupra sicriului se află steagul regal scoţian şi o coroană din flori albe, dalii şi sângele voinicului, provenind din grădinile domeniul Balmoral. Cortegiul, alcătuit din şapte autovehicule, a trecut lent prin dreptul buchetelor depuse în faţa porţilor domeniului. Joi, imediat după aflarea morţii suveranei, care a fost foarte iubită în ţara sa, localnicii au venit să-i aducă un ultim omagiu. Li s-au alăturat şi alte persoane venite din întreaga Scoţie şi nu numai.

„A trebuit să vin la Balmoral” pentru a-i aduce un omagiu reginei, a declarat Mark Lindley-Highfield, un cadru universitar de 47 de ani care locuieşte la Inverness, la o distanţă de aproape două ore de Balmoral. A venit îmbrăcat în ţinută de doliu, frac şi joben. „Este singura regină pe care o voi cunoaşte în viaţa mea”, a explicat Nia Gray-Wannell, un cercetător, rezident în localitatea învecinată Ballater. Ballater a fost prima localitate traversată de cortegiu. Sute de persoane s-au aşezat de-a lungul străzii principale, mulţi dintre ei în haine negre. Clericii, dintre care unii s-au înclinat la trecerea cortegiului, şi autorităţile locale în ţinute tradiţionale scoţiene s-au aşezat în faţa bisericii. Câteva flori au fost aruncate la trecerea sicriului. S-au succedat apoi alte localităţi. La Banchory au izbucnit aplauze, iar o femeie emoţionată a izbucnit în plâns. Dricul urmează să facă o călătorie de aproape 300 de kilometri prin ţinuturile scoţiene înverzite. Va ajunge la palatul Holyroodhouse, reşedinţa oficială a suveranei în Scoţia, la Edinburgh, în jurul orei 15:00 GMT, unde va sta pe timpul nopţii. Sicriul se va afla apoi timp de 24 de ore în catedrala St. Gilles, unde va avea loc un serviciu religios şi un priveghi. Marţi seară, sicriul reginei va fi transportat cu avionul la Londra. Funeraliile suveranei Elisabeta a II-a vor avea loc pe 19 septembrie.

Citește și: Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii: un nativ Taur, cu Ascendent în Capricorn și cu „inimă de Leu”

Charles al III-lea a fost proclamat oficial duminică rege în capitala Scoţiei, Edinburgh, unde se aşteaptă sosirea de la Castelul Balmoral, spre seară, a cortegiului funerar cu rămăşiţele pământeşti ale mamei sale, Elisabeta a II-a, transmite EFE. Noul monarh, în vârstă de 73 de ani, a fost proclamat oficial rege şi la Cardiff (Ţara Galilor) - în mijlocul unei mici manifestaţii de protest, remarcă agenţia de presă spaniolă -, şi la Belfast (Irlanda de Nord), după prima şi principala proclamaţie care a avut loc sâmbătă la Londra. Acest prim text citit pe teritoriul Angliei, în care se constată moartea reginei Elisabeta a II-a şi succedarea la tron a primului său născut, este identic cu cel citit duminică în ceremonii publice în celelalte trei naţiuni ale Regatului Unit şi care au fost urmate de defilări militare şi 21 de salve de tun. Edinburgh aşteaptă sosirea cortegiului funerar al defunctei suverane, care a trecut deja prin oraşul Aberdeen, urmează să traverseze Dundee pentru a ajunge în capitala scoţiană către ora locală 16:00 (15:00 GMT). Luni, Charles al III-lea va conduce o procesiune de la reşedinţa regală Holyroodhouse din Edinburgh şi până la catedrala St Giles, aflată în imediată apropiere, unde va avea loc o slujbă religioasă. Înainte ca sicriul să ajungă marţi la Londra, regele şi regina consoartă Camilla, însoţiţi de şefa executivului britanic Liz Truss, vor călători la Belfast şi apoi în Ţara Galilor, iar la 19 septembrie vor avea loc funeraliile de stat ale Elisabetei a II-a.

surse: AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, Simona Tatu)

Citește și: Harta natală a Regelui Charles al III-lea, Scorpion cu Lună în Taur și Ascendent în Leu. Cum s-au „aliniat planetele”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Cross parteneri
Get it on Google Play


DC Media Group Audience