Petiţie pentru acordarea de vize cetăţenilor afgani în Romania. Peste 22.000 de oameni au semnat

astrosens Team | Dată: 25 aug, 16:30 | Categorie: Politica
captura video
captura video

O petiţie cu peste 22.000 de semnături, prin care se cere ca autorităţile să elibereze vize pentru cetăţenii afgani care au colaborat cu România şi NATO, a fost înaintată către CSAT şi Ministerului Afacerilor Externe.

"Comunitatea Declic a trimis Consiliului Suprem de Apărare a Ţării peste 22.000 de semnături ale cetăţenilor care solicită ca statul român să elibereze vize pentru cetăţenii afgani care au colaborat cu România şi NATO în cei aproape 20 de ani de prezenţă militară în Afganistan, precum şi pentru familiile acestora şi pentru alte categorii vulnerabile", a informat Comunitatea Declic, printr-un comunicat transmis miercuri.

Petiţia a adunat într-o săptămână peste 22.000 de susţineri. Semnatarii afirmă că România trebuie să acorde vize pentru cetăţenii afgani expuşi violenţei talibanilor: activişti şi activiste pentru drepturile omului, jurnalişti, magistraţi, profesori şi profesoare, studenţi. Ei solicită trimiterea de aeronave care să ajute la evacuarea din Afganistan a civililor care încearcă "disperaţi" să plece.

"Relatările din presa internaţională arată cum forţele talibanilor fac liste de răzbunare faţă de toţi cei care au sprijinit, direct sau indirect, activitatea forţelor NATO în Afganistan sau care au militat pentru un regim politic fără talibani. O viză poate face diferenţa între viaţă şi moarte, la fel cum viteza de reacţie într-o astfel de criză este crucială", se arată în comunicat.

Potrivit Cătălinei Hopârteanu, reprezentant Declic, decizia "trebuie luată de îndată", deoarece România "nu poate rămâne datoare tuturor acelor oameni care şi-au pus viaţa în pericol în cei 20 de ani de război, în misiuni cot la cot" cu militarii români.

"Înţelegem temerile din rândul societăţii şi riscurile unei decizii insuficient documentate, dar, în acelaşi timp, avem încredere că instituţiile de forţă ale statului, menite să ne protejeze pe noi toţi, îşi vor face datoria şi îşi vor dovedi utilitatea în acest caz", a precizat ea.

Petiţia poate fi citită la adresa: https://facem.declic.ro/campaigns/ajutor-pentru-poporul-afgan

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se reuneşte, miercuri, începând cu ora 16,00, la Palatul Cotroceni. Potrivit unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale, pe ordinea de zi a şedinţei este inclusă tematica referitoare la situaţia de securitate din Afganistan şi implicaţiile acesteia pentru România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play