Psihologul Liliana Luca atrage atenția asupra efectelor trecerii la ora de iarnă

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Actualitate
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Pentru a face mai ușoară tranziția către ora de iarnă, se recomandă să modificăm treptat rutina noastră de somn, adormind și trezindu-ne conform noului orar.

Trecerea de la ora de vară la cea de iarnă poate aduce modificări în comportamentul oamenilor, aceasta putând avea ca efect dificultatea de a ne trezi dimineaţa sau de a adormi după noul orar. Psihologul Liliana Luca a explicat pentru AGERPRES că în primele zile de la trecerea la ora de iarnă putem fi mai irascibili, putem avea insomnii sau resimţi oboseală, putem fi mai melancolici. Importantă este capacitatea noastră de adaptare la schimbare, spune ea. Liliana Luca a arătat că un simptom îl reprezintă dificultatea de a adormi după noua oră, întrucât corpul omenesc încă nu este pregătit pentru somn la acel moment. Acest lucru poate avea efect asupra calităţii somnului.

De asemenea, schimbarea orei poate duce la dificultatea de a ne trezi dimineața, la riscul de a resimți stări de oboseală și somnolență pe parcursul zilei. Acest lucru se datorează faptului că ritmul nostru circadian încă nu s-a adaptat la noul orar. Principalul impact se manifestă la nivel hormonal, deoarece secreția de melatonină este esențială în reglarea ritmului circadian. Melatonina contribuie la trecerea de la starea de veghe la somnul odihnitor și de calitate. Prin urmare, este crucial să menținem un program regulat de somn. Din cauza scăderii cantității de lumină naturală în comparație cu sezonul cald, avem tendința de a simți nevoia de a merge la culcare mai devreme sau de a ne expune mai mult la lumina albastră emisă de ecranele telefoanelor și computerelor.

Uneori, în sezonul rece, apar stări de depresie sau anxietate tocmai pentru că avem impresia că nu mai aven timp să facem mai nimic sau pentru că e urât afară', spune Liliana Luca, psiholog la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi. În opinia ei, trecerea de la ora de vară la cea de iarnă poate fi un exerciţiu de a ne adapta la ceea ce ne oferă viaţa. 'În general, nu putem controla totul. Cheia succesului, din punctul meu de vedere, este găsirea resurselor interne pentru a ne adapta mereu la situaţiile cu care ne confruntăm în viaţă. Nu putem controla viaţa şi oamenii, cum a fost pandemia, dar putem să ne controlăm pe noi. Când ne gândim la fericire e bine să ne gândim la noi, la persoana noastră. Am observat că sunt mult mai multe petreceri în perioada asta de toamnă, lucru care înseamnă că aduni nişte oameni să se simtă bine, fie la ceremonii, gale sau team buildinguri. Pe de altă parte, sunt convinsă că sunt oameni care iubesc ploaia, iubesc toamna, se bucură că nu mai sunt temperaturi crescute', afirmă psihologul Liliana Luca.

Pentru a face mai ușoară tranziția către ora de iarnă, se recomandă să modificăm treptat rutina noastră de somn, adormind și trezindu-ne conform noului orar. De asemenea, este esențial să avem un mediu de dormit confortabil, adaptat nevoilor programului de somn: să evităm prezența televizoarelor și telefoanelor mobile în dormitor, să avem un pat confortabil, draperii opace și să menținem o temperatură plăcută în cameră. Limitarea expunerii la dispozitive electronice înainte de culcare este de asemenea recomandată, și este benefic să stabilim un ritual de relaxare, fie că optăm pentru ascultarea muzicii liniștitoare, practicarea exercițiilor de meditație sau lectură.

'Când nu înţelegem ce se întâmplă, când avem sentimentul că nu ne mai adaptăm cerinţelor, atunci când nu putem dormi, trebuie să apelăm la specialist. Somnul este o nevoie vitală. Poţi să nu dormi o noapte, două, mai mult nu e normal. Atunci când plângi mult prea repede, ai impresia că nu te mai poţi concentra, e nevoie să se apeleze la sfatul unui specialist', consideră Liliana Luca. Potrivit specialistului, în această perioadă avem tendinţa să socializăm mai puţin, tocmai pentru că se întunecă mai devreme, iar asta ne determină să stăm mai mult în casă. 'Este perioada în care devenim uşor melancolici, lucru care nu e neapărat rău, pentru că atunci când eşti melancolic poţi să te opreşti asupra ta, asupra vieţii tale şi a momentului prezent, să te uiţi în jurul tău, să admiri ce frumoasă este natura şi ce culori minunate sunt în jurul nostru. Şi atunci, aşa cred eu, 'ne înţelepţim', nu neapărat devenim depresivi. Toamna se accentuează dispoziţia afectivă hipertimică mixtă, ceea ce înseamnă depresie şi anxietate, şi se pot accentua şi alte simptome precum irascibilitatea, vulnerabilitatea persoanelor care au nişte tendinţe instabile aşa cum sunt cei cu tulburări de personalitate. Pot fi şi persoane bucuroase, pentru că sunt persoane sensibile la introversie şi se bucură că stau singure. Cu toţii ar trebui să luăm partea bună, să ne bucurăm că avem timp pentru noi şi să facem introspecţii pentru a vedea dacă am evoluat, dacă am mai făcut ceva între timp sau am rămas la fel', a mai arătat psihologul Liliana Luca.

Sursă: AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: Georgiana Tănăsescu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel