Sfaturi pentru creșterea stimei de sine

Autorul articolului: Elena Didila |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Photo by Dana Tentis form PxHere
Photo by Dana Tentis form PxHere

Creșterea stimei de sine și a încrederii în sine nu ne face automat supereroi, dar reprezintă primul pas pentru a face față mai bine provocărilor de zi cu zi și obiectivelor noastre cele mai ambițioase.

Stima de sine scăzută poate fi un obstacol imens în calea către visele și obiectivele noastre. Când încetăm să mai credem în noi înșine, în potențialul nostru și în abilitățile noastre, lumea exterioară și cei din jurul nostru încep să ia decizii care ar depinde numai de noi, potrivit FanPage.

Vestea bună este că nivelul nostru de stimă de sine nu este scris în genele noastre. Nu poți alege ce culoare au ochii sau părul tău, dar poți oricând să înveți să te respecți mai mult, să-ți recunoști limitările și să-ți apreciezi punctele forte. Așa este, poți învăța cum să construiești stima de sine.

Ai grijă de aspectul tău

Întotdeauna am preferat esența aspectului, dar a avea grijă de tine, a-ți îmbunătăți aspectul fizic și felul în care ne îmbrăcăm pot avea un impact major asupra stimei noastre de sine. Uneori puțină activitate sportivă, un duș relaxant și articolele noastre vestimentare preferate sunt bune pentru a ne spori încrederea în sine.

Regândește felul în care te gândești la tine

A avea grijă de aspectul nostru nu numai că ne face să ne simțim mai bine, ci ne ajută să ne creăm o nouă imagine despre noi înșine. O mare parte din nivelul nostru de stimă de sine este legat de imaginea pe care o proiectam despre noi inșine în mintea noastră. Această imagine nu este întotdeauna reală și adesea avem tendința de a acorda mai multă greutate defectelor noastre decât punctelor forte. Această imagine nu este scrisă în piatră: pentru a afla cum să ai stima de sine, editează-o ca și cum ai avea la dispoziție unul dintre acele programe de retușare digitală. Nu este vorba de a ne minți pe noi înșine, ci dimpotrivă de a ne echilibra punctele forte și slăbiciunile pentru o mai mare stimă de sine și valoare de sine.

Învață să-ți definești obiectivele 

O altă componentă importantă a stimei noastre de sine este legată de obiectivele pe care reușim să le atingem.

În unele perioade viața noastră pare să fie împânzită cu eșecuri continue care ne fac să ne pierdem stima de sine; cauzele pot fi multe: al naibii de ghinion (mult mai puțin decât credem), lipsa noastră de autodisciplină (deseori, dar nu întotdeauna), amânarea continuă, obstacole inevitabile pe care nu le prevăzusem.

Cu toate acestea, adesea nu reușim să ne atingem obiectivele din cauza modului în care le definim. Obiective mai bune ne pot conduce la rezultate mai bune și, în consecință, la o mai mare stimă de sine.

Vorbește încet 

Nu voi înceta să fiu uimit de modul în care corpul și gesturile noastre ne influențează mintea și invers. O zicală americană celebră spune ”fake it till you make it” (prefă-te, până când reușești): asta înseamnă că ar trebui să te prefaci că te comporți ca cineva foarte încrezător.

Câteva exemple practice? Încercați să vorbiți încet: cei care vorbesc ferm și calm demonstrează că stăpânesc pe deplin subiectul și nu trebuie să se grăbească să-și exprime părerea.

Citește și: 

De ce ne este frică să recunoaștem că suferim de depresie și tulburări psihice? Expertul explică

Nu este ușor să recunoști că suferi și că ai nevoie de ajutor pentru a ieși din suferința emoțională. Încă există un stigmat care persistă în jurul sănătății mintale.

"Tulburările mintale nu trebuie trăite cu rușine. Gândește-te doar că, înainte de pandemie, una din trei persoane avea o problemă psihologică", a explicat profesorul Davide Lazzari, Președinte al Ordinului Psihologilor din Italia, pentru Fanpage.it.

Care sunt semnele tipice ale acestei patologii?

”Făcând un discurs general se poate spune că cel mai evident simptom este o schimbare semnificativă a dispoziției și a modului de a vedea lucrurile în sens negativ. Totuși, trebuie spus că termenul de depresie este generic și se poate referi la situații foarte diferite în ceea ce privește severitatea și exprimarea simptomelor. Recunoașterea acesteia nu este întotdeauna ușoară din cauza diferitelor forme ale tulburării. Este clar că pentru un diagnostic este necesar să te bazezi pe un specialist, medic sau psiholog. Oamenii empatici au o privire mai atentă și la fel și membrii familiei sau persoanele cu care avem o relație afectivă, chiar dacă nu este un fapt generalizabil”,  a explicat profesorul Davide Lazzari.

Mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel