Sonda japoneză SLIM, plasată din nou într-un repaus forţat pe Lună

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Actualitate
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

SLIM a reuşit o aselenizare cu un grad foarte ridicat de precizie, permiţându-i Japoniei să devină cea de-a cincea ţară din lume care a realizat o aselenizare controlată pe satelitul natural al Pământului, după SUA, URSS, China şi India.

Mercur își va începe retrogradarea în semnul Berbecului pe 2 aprilie. Și deja îi simțim efectele! Adică avem de-a face cu amânări, anulări, ajustări, reluări. Și iată ce veste am primit!

Sonda japoneză SLIM, care se află pe Lună din ianuarie, a fost plasată din nou într-un repaus forţat duminică, după ce a supravieţuit celei de-a doua nopţi lunare, o perioadă marcată de temperaturi scăzute şi care durează două săptămâni terestre, informează AFP. Agenţia spaţială japoneză (JAXA) a anunţat joia trecută reactivarea acestui dispozitiv spaţial, care a putut de atunci să transmită imagini noi către Terra.

Chiar dacă durata sa de funcţionare a depăşit cu mult aşteptările - JAXA nu a proiectat această sondă pentru a rezista la teribila şi lunga noapte lunară, când temperaturile coboară până la -130°C -, SLIM începe să dea tot mai multe semne de oboseală. 'I-am verificat starea de sănătate prin pornirea şi oprirea succesivă a unora dintre dispozitivele sale', a explicat JAXA într-un mesaj publicat luni pe contul său de pe reţeaua de socializare X. Camera multispectrală a acestui modul de aselenizare, esenţială pentru analizele sale asupra rocilor de pe Lună, a putut fi pornită, de exemplu, 'dar există unele disfuncţionalităţi', potrivit aceleiaşi agenţii nipone. De la aselenizarea sa din 20 ianuarie, sonda SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) a alternat între faze de activitate şi de repaus forţat.

Citește și Horoscop APRILIE 2024. Previziuni astrale pentru FIECARE zodie/ascendent

SLIM a reuşit o aselenizare cu un grad foarte ridicat de precizie, permiţându-i Japoniei să devină cea de-a cincea ţară din lume care a realizat o aselenizare controlată pe satelitul natural al Pământului, după SUA, URSS, China şi India. Însă, din cauza unei probleme la motor în ultimele câteva zeci de metri de coborâre, SLIM a asolizat înclinat, ceea ce a privat celulele sale fotovoltaice, orientate spre vest, de lumina Soarelui. După o perioadă iniţială de inactivitate, sonda a fost reactivată la sfârşitul lunii februarie, după ce a supravieţuit unei perioade de două săptămâni de noapte pe Lună, înainte de a fi plasată din nou în stare de hibernare, la începutul lunii martie.

SLIM a aselenizat într-un mic crater cu un diametru mai mic de 300 de metri, denumit Shioli. Înainte să fie dezactivat pentru prima dată, modulul japonez a eliberat fără probleme cele două mini-rovere ale sale, construite pentru a realiza analize ale rocilor provenite din structura internă a Lunii (mantaua lunară), încă foarte puţin cunoscută de oamenii de ştiinţă.

Sursă: AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel