Ziua internaţională a zânelor, ziua în care mergi cu câinele la serviciu și ziua în care înoți o tură de bazin

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare. 

Ziua internaţională a zânelor

Fantezie, imaginaţie şi un strop de praf magic sunt ingredientele zilei de 24 iunie, când este celebrată Ziua internaţională a zânelor, creaturi supranaturale prezente în mituri şi legende. În prezent, poveştile cu zâne sunt duse mai departe prin filmele de animaţie, decoraţiuni miniaturale de grădină şi cărţi pentru copii.

În toate culturile există referinţe la spirite şi creaturi fantastice care fac fapte bune sau rele în funcţie de natura lor. Însă nicio cultură nu întrece multitudinea celor prezente în ţesătura sofisticată a culturii celtice. Spiriduşii şi gnomii mitologici care nu semănau nici pe departe cu zânele încântătoare din filmele şi arta din ziua de astăzi. Erau cu toate acestea creaturi utile, care îndeplineau sarcini domestice. Mai erau şi banshee, însă prezenţa lor nu era de bun augur. Erau considerate prevestitoare ale unor nenorociri. Multe dintre aceste creaturi mărunte erau asociate cu natura. Driadele erau spirite ale pădurii, în timp ce gnomii locuiau la rădăcina copacilor. Varietatea zânelor de apă din folclorul lumii este la fel de vastă. De la sirene la nimfe de apă, spiritele acvatice întruchipează tot atâtea forme pe câte soiuri de peşti populează oceanele. Pe cât de micuţe erau, zânele puteau fi puse uneori şi pe fapte rele. Într-o legendă galeză, Tylwyth Teg este o familie de zâne cunoscute pentru răpiri. Denumite şi Bendith y Mamau (binecuvântările mamei), aceste creaturi schimbau copiii la naştere.

Și în folclorul românesc pe 24 iunie se sărbătoresc Sânzienele, zâne protectoare ale holdelor, care coc mai repede fructele pentru a fi culese, spre a nu fi rănite de razele nocive ale soarelui. Tot azi, pe 24 iunie, sunt ultimele apariții ale Ielelor, ultimele interdicții referitoare la acestea. Pentru mai multe detalii legate de ziua Sânzienelor, de plantele magice care se culeg astăzi, dar și de iarba-fiarelor, o plantă care putea descuia orice lacăt, găsești cu un click aici.

Ziua în care mergi cu câinele la serviciu

Ziua în care mergi cu câinele la serviciu a fost demarată în 1999 ca un prilej de a celebra câinii ca animale de companie şi de a încuraja adopţiile. Câinii ai fost cei mai buni prieteni ai oamenilor încă din vremuri preistorice, când au fost domesticiţi pentru prima dată. Iniţiată de organizaţia Pet Sitters International, Ziua în care mergi cu câinele la serviciu încurajează companiile să le permită angajaţilor să-şi aducă patrupedul cu ei la locul de muncă. Circa 5.000 de companii din Statele Unite au participat, până la sfârşitul lui 2003, la acest eveniment care devine mai amplu de la an la an.

Ziua în care înoţi o tură de bazin

Înotul este o activitate benefică pentru sănătatea fizică, care oferă atât un antrenament de forţă, cât şi un antrenament de tip cardio. Oamenii au practicat înotul încă de acum 7.000 de ani, de când datează primele reprezentări ale acestei activităţi în picturile din epoca de piatră. Înotul este considerată cea mai populară formă de activitate fizică chiar şi în rândul persoanelor cu un stil de viaţă sedentar per ansamblu. Beneficiile pentru sănătate ale înotului sunt semnificative în special pentru persoanele care suferă de boli degenerative sau afecţiuni care afectează mobilitatea cum ar fi artrita. Întrucât implică întregul corp, acest sport este de asemenea excelent pentru a construi sănătatea cardiovasculară şi respiratorie, precum şi pentru a creşte aportul de oxigen în organism. Această zi ne reaminteşte că orice activitate fizică este mai bună decât sedentarismul şi chiar şi o singură tură de bazin poate fi o modalitate potrivită pentru a demara o formă de activitate fizică sănătoasă. 

Având în vedere succesul recent al tânărului înotător David Popovici, (a cărui astrogramă o poți vedea chiar aici pentru a înțelege mai bine cheia succesului acestuia, dar și perfecționismul unui nativ cu atât de mult marcaj de Fecioară) este momentul să te apuci serios de înot, este timingul perfect și sezonul potrivit. 

Sursa: AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Codruţ Bălu) 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel