21 iunie: Ziua Solstițiului de Vară, Ziua practicării YOGA, „sentimentul de unitate cu sinele, lumea și natura” dar și ziua muzicii, a girafei și a selfie-urilor

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare. 

Ziua internaţională a sărbătorii solstiţiului

Celebrată la 21 iunie, Ziua internaţională a sărbătorii solstiţiului a fost proclamată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la 20 iunie 2019 prin Rezoluţia A/RES/73/300 şi a fost marcată pentru prima dată în 2020. ONU a decis marcarea acestei zile pentru a crea o oportunitate de informare a populaţiei despre cele două evenimente astronomice - solstiţiu şi echinocţiu - care au loc fiecare de două ori pe an, şi despre semnificaţia lor în cadrul mai multor religii şi culturi etnice. Adunarea Generală a ONU susţine că celebrarea acestor evenimente reprezintă o îngemănare a patrimoniului cultural şi a tradiţiilor existente de secole şi posibilitatea acestora de a juca un rol semnificativ în consolidarea legăturilor dintre popoare pe baza respectului reciproc şi a idealului de pace şi bună vecinătate, potrivit www.un.org/en/observances/solstice-day.

Mai multe detalii despre solstițiu găsești aici! 

Aici poți afla cum anume trebuie să petreacă fiecare Zodie/ Ascendent cu ocazia solstițiului de vară!

Celebrarea yoga

Oamenii au moduri diferite de a se relaxa, unii beau un pahar cu vin, se uită la televizor, joacă un joc sau merg la cumpărături, alţii preferă activităţi fizice. Una dintre cele mai benefice şi mai vechi modalităţi de eliberare a tensiunii acumulate în corp, dar şi în minte, este yoga, o practică fizică, mentală şi spirituală ce îşi are originile în urmă cu circa 6.000 de ani în nordul Indiei şi a fost îmbrăţişată de-a lungul secolelor de restul lumii, în special începând din secolul al XIX-lea.

Pentru a face cunoscute principiile şi beneficiile acesteia - la nivel individual, dar şi al societăţii - şi pentru a încuraja cât mai mulţi oameni să o practice, a fost creată Ziua internaţională a yoga #YogaDay, marcată anual în această zi - ziua solstiţiului de vară. Data de 21 iunie a fost declarată Ziua internaţională yoga, la 11 decembrie 2014, în urma adoptării de către Adunarea Generală a ONU a rezoluţiei 69/131. În acelaşi an, la 27 septembrie, premierul indian Narendra Modi înainta propunerea privind instituirea acestei zile, în cadrul unui discurs susţinut în faţa membrilor Adunării Generale a ONU. Premierul indian sublinia faptul că 'yoga este un dar nepreţuit al străvechilor tradiţii ale Indiei. Reprezintă unitatea dintre minte şi trup, gândire şi acţiune, cumpătare şi abundenţă, armonia dintre om şi natură, o abordare holistică a sănătăţii şi a bunăstării. Nu este vorba despre exerciţiu, ci despre descoperirea sentimentului de unitate cu sinele, lumea şi natura', potrivit www.un.org. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a îndemnat, de asemenea, statele membre să-şi ajute cetăţenii să reducă inactivitatea fizică, ce se numără printre primele zece cauze de deces la nivel mondial şi este un factor principal de risc pentru bolile care nu sunt transmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancer şi diabet.

Ziua internaţională yoga a fost sărbătorită pentru prima dată în 2015, când şcoli de yoga, atât din India, cât şi din întreaga lume, au organizat o serie de programe speciale pentru marcarea acestei zile. Potrivit site-ului oficial al Zilei internaţionale yoga, www.un.org/en/observances/yoga-day, tema ediţiei din acest an este 'Yoga for Humanity' ('Yoga pentru umanitate').

'Esenţa yoga este echilibrul - nu doar echilibrul în interiorul corpului sau cel dintre minte şi corp, ci şi echilibrul în relaţia umană cu lumea. Yoga pune accent pe valorile atenţiei conştiente (mindfulness), moderaţiei, disciplinei şi perseverenţei. Când este pusă în aplicare în comunităţi şi societăţi, yoga oferă o cale pentru o viaţă sustenabilă. Yoga poate fi un instrument important în căutarea colectivă a umanităţii pentru promovarea unui stil de viaţă sustenabil, în armonie cu planeta Pământ', se argumentează pe site-ul acestei sărbători.

Sărbătoarea muzicii

Muzica, această artă ce exprimă trăiri şi sentimente prin intermediul sunetelor, este celebrată astăzi în aproape întreaga lume. Această zi, care celebrează toţi muzicienii, amatori sau profesionişti şi toate genurile muzicale, se adresează oricărui tip de public şi contribuie la familiarizarea tuturor persoanelor, din orice medii sociale, cu toate expresiile muzicale. Muzica uneşte, defineşte şi stimulează, atât mintea cât şi corpul, având beneficii şi pentru sănătate, aminteşte daysoftheyear.com.

Studiile sugerează că ascultarea muzicii poate avea o serie de efecte pozitive asupra sănătăţii mintale, aducând relaxare, confort, alungând anxietatea şi stresul şi contribuind la starea de bine. Celebrată în Franţa încă din 1982, ziua muzicii a devenit o sărbătoare europeană începând din anul 1985, pentru ca mai apoi să fie îmbrăţişată şi de state de pe alte continente. Istoria acestei zile începe în octombrie 1981, când compozitorul şi jurnalistul Maurice Fleuret a devenit director pentru muzică şi dans în cadrul Ministerului Culturii condus de Jack Lang şi a aplicat ideile sale în practica muzicală - 'La musique sera partout et le concert nulle part' ('Muzica va fi peste tot şi concertul nicăieri'), potrivit site-ului oficial fetedelamusique.culture.gouv.fr., dând un impuls apariţiei acestui festival de muzică. Prima ediţie a 'Fete de la Musique' a fost organizată la 21 iunie 1982, ziua simbolică a solstiţiului de vară, cea mai lungă zi a anului în emisfera nordică, şi a urmărit să reunească în stradă toţi muzicienii.

În 1985, ziua muzicii a devenit un eveniment care a fost exportat, cu ocazia Anului European al Muzicii, iar acum se dezvoltă în baza unui statut - 'La Fete Européenne de la Musique', semnat la Budapesta, în 1997, şi deschis tuturor partenerilor care doresc să se alăture. Principiile acestui statut se aplică acum tuturor ţărilor, inclusiv din afara Europei, potrivit fetedelamusique.culture.gouv.fr.

Ziua mondială a motocicletei

În fiecare an, la 21 iunie, este sărbătorită Ziua mondială a motocicletei (#MotorcycleDay), prin care se celebrează existenţa acestui mijloc de deplasare şi senzaţia de libertate pe care 'calul de fier' o oferă în şa. Deşi a trecut aproape un secol şi jumătate de la inventarea motocicletei, acest autovehicul cu două roţi continuă să fascineze, să îşi dovedească mai mult ca oricând utilitatea în trafic şi să se reinventeze de la an la an. Motocicletele au o istorie surprinzător de lungă, potrivit daysoftheyear.com, prima fiind creată în 1860 de Pierre Michaux la Paris. Această motocicletă timpurie era alimentată cu abur şi a fost una dintre puţinele de acest gen care au apărut în deceniile următoare. În 1885, a fost inventată prima motocicletă cu combustie internă, iar din acel moment lucrurile au explodat în domeniul motociclismului, pe măsură ce existenţa acestui mijloc de transport a devenit cunoscută publicului. De la vehiculul pe aburi, la cel mai nou model electric de astăzi, motocicleta a fost utilizată de-a lungul istoriei în numeroase activităţi, începând cu cele recreative până la cele sportive, militare, de transport, de livrare, sau pentru intervenţii de urgenţă.

Uşor de parcat şi de manevrat, rapide, versatile, cu un consum redus de combustibil, costuri de întreţinere mai mici şi mai puţin poluante comparativ cu maşinile, dar şi cu un nivel mai ridicat de satisfacţie în şa, motocicletele continuă să fie folosite şi astăzi, poate mai mult ca oricând, având în spate o întreagă industrie ce încearcă să ţină pasul cu nevoile utilizatorilor şi cu noile cerinţe din vremurile moderne.

Ziua mondială a girafei

În fiecare an, la 21 iunie, este marcată, de asemenea, Ziua mondială a girafei, însoţită de hashtag-ul #GiraffeDay, în încercarea de a contribui la creşterea nivelului de conştientizare cu privire la importanţa protejării acestei specii ale cărei exemplare se confruntă cu riscul de dispariţie în mediul natural, în principal din cauza braconajului şi a distrugerii habitatelor şi ecosistemelor lor. Această zi a fost creată la iniţiativa Fundaţiei pentru Conservarea Girafei (Giraffe Conservation Foundation - GCF). Potrivit GCF, în prezent mai există doar aproximativ 100.000 de girafe în mediul natural.

Oamenii de ştiinţă au avertizat că girafele se îndreaptă către extincţie, numărul exemplarelor fiind cu aproximativ 40% mai mic decât în urmă cu trei decenii după cum a atras atenţia în 2016 Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) în cadrul unei conferinţe ONU dedicată biodiversităţii. În acest context, girafele au fost introduse pe Lista Roşie a organizaţiei, ca specie 'vulnerabilă'.

Autoportrete digitale

Selfie-urile, fotografii autoportret realizate cu dispozitivele digitale şi distribuite pe reţelele sociale, au la rândul lor o zi a lor, marcată astăzi şi însoţită de hashtag-ul #SelfieDay. Potrivit daysoftheyear.com, în 2014, BBC a declarat oficial Ziua naţională a selfie-urilor, ceea ce a condus, însă, la o reducere bruscă a interesului pentru astfel de fotografii. Totodată, o scădere similară a numărului de selfie-uri a fost remarcată după ce cuvântul 'selfie' a fost introdus în paginile Oxford English Dictionary, devenit astfel oficial. Totuşi, interesul faţă de selfie-uri se menţine, fie că acestea sunt realizate cu telefonul mobil, cu tableta şi chiar cu drona.

Sursă: AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel