6 aprilie: Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

Această zi oferă oportunitatea de a recunoaște rolul pe care sportul şi activitatea fizică îl joacă în comunităţile şi în vieţile oamenilor din întreaga lume.

La data de 23 august 2013, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, a declarat ziua de 6 aprilie drept Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace, ceea ce a reprezentat recunoaşterea influenţei pozitive pe care sportul o poate avea în progresul privind drepturile omului şi asupra dezvoltării sociale şi economice.

Iniţiativa a fost susţinută şi de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), în calitatea sa de Observator Permanent al ONU, întrucât Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace evidenţiază rolul şi contribuţia organizaţiilor sportive în programele de schimbare socială şi dezvoltare umană.

Ai dureri de spate? Poți practica aceste 3 sporturi!

Sportul are puterea de a schimba lumea. Este un drept fundamental, un instrument puternic pentru consolidarea legăturilor sociale şi promovarea dezvoltării durabile şi a păcii, precum şi a solidarităţii şi respectului.

Prin abilităţile noastre individuale unice şi puterea colectivă, putem să ne reunim şi să împărtăşim modalităţi creative de a ne îmbunătăţi sănătatea şi bunăstarea prin sport şi activitate fizică - chiar şi din limitele propriilor case.

Sportul poate ajuta în efortul de a reconstrui mai bine o lume mai rezistentă şi echitabilă.

Totodată, sportul poate ajuta la promovarea corectitudinii, egalităţii, incluziunii şi perseverenţei. Sportul profesional oferă, de asemenea, locuri de muncă şi venituri multor oameni din întreaga lume, constituind un sector integrant pentru succesul economic al multor comunităţi şi regiuni.
Sportul şi jocul, pentru sistemul ONU, inclusiv pentru UNESCO, sunt drepturi ale omului, care trebuie respectate şi aplicate la nivel mondial. De asemenea, sportul este o activitate fizică din ce în ce mai recunoscută şi este folosită ca un instrument cu costuri reduse şi cu un impact ridicat în eforturile de dezvoltare umanitară şi de consolidare a păcii, nu numai de sistemul ONU, ci şi de organizaţiile neguvernamentale, guverne, federaţiile sportive, forţele armate şi mass-media.

Cum scapi de kilogramele în plus? Aliați mai puțini cunoscuți în procesul de slăbire

Rolul sportului, în ceea ce priveşte progresul social, este recunoscut, de asemenea, în cadrul Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă: "Sportul este, de asemenea, un factor important de dezvoltare durabilă. Recunoaştem contribuţia din ce în ce mai mare a sportului la realizarea dezvoltării şi a păcii, în promovarea toleranţei şi respectului, la contribuţiile pe care le aduce la procesul de împuternicire a femeilor şi tinerilor, indivizilor şi comunităţilor, precum şi faţă de obiectivele privind sănătatea, educaţia şi incluziunea socială".

Vezi şi: Obicei periculos între pasionații de fitness. Efecte grave asupra sănătății

Sursa: AGERPRES (Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Andreea Preda

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel