În ce fel se modifică sistemul imunitar în timpul sarcinii? Detalii importante

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

Cum se modifică imunitatea în timpul celor nouă luni de sarcină? De regulă, organismul femeii însărcinate este mai sensibil, dar și mai predispus la infecții. Iată de ce trebuie să ții cont!

Sistemul imunitar se modifică semnificativ în timpul lunilor de sarcină. Din acest motiv, modul în care reacționează organismul gravidei, comparativ cu cel al unei femei fără sarcină este diferit, în primul caz, infecția având mai mult timp să se dezvolte.

Cum este sistemul imunitar în timpul sarcinii?

În primul rând, trebuie să menționăm că pot exista reacții diferite, de la o femeie însărcinată la alta. Însă, sunt și simptome comune, care se pot manifesta de fiecare dată. Aceste simptome pot fi: dureri de cap, febră, stare generală alterată, roșeață, urină neclară sau bufeuri.

De obicei, toate acestea pot apărea mai ales în primele luni de sarcină. Sunt frecvente și infecțiile urinare în sarcină, mai ales că, pe măsură ce fătul crește în dimensiuni, apasă pe vezica urinară, iar lichidul nu este eliminat complet din corp. Totodată, ca să eviți acest tip des de infecții, medicul ginecolog îți recomandă să faci niște teste de urină. În acest mod, poate să descopere eventualele bacterii din corp.

Ce trebuie să știm despre sistemul imunitar de după naștere?

Este adevărat că sistemul imunitar este mai slab în timpul celor nouă luni de sarcină. Dar, suferă modificări notabile și atunci când femeia naște. Des, infecțiile de după naștere sunt cele care le dau bătăi de cap proaspetelor mămici, pornind de la infecțiile țesutului mamar sau mastită, care se manifestă prin durere sau înroșirea sânilor.

Ai ocazia să îți întărești sistemul imunitar încă din timpul sarcinii, ca să eviți aceste infecții. Mai mult, hidratarea are un rol major în perioada sarcinii. De obicei, unei femei însărcinate ii este recomandat să consume peste 2-3 litri de lichide. În această perioadă importantă, organismul reține apă în țesuturi, așa că îți trebuie o cantitate mai mare de lichide pentru a te hidrata.

Femeile însărcinate pot să bea și anumite ceaiuri din plante, recomandate de medic, dar și sucuri naturale din citrice, morcovi sau alte legume și fructe sănătoase. Nu în ultimul rând, ca să ai un sistem imunitar puternic, se recomandă înlăturarea alcoolului, cafelei și a băuturilor carbogazoase.

Dacă medicul îți recomandă, poți opta și pentru anumite tratamente sau produse naturiste. Ținând cont de evoluția sarcinii tale, medicul îți poate indica, pe lângă acidul folic, alte vitamine care îți întăresc sistemul imunitar sau fier, care ajută la combaterea anemiei.

Nu ezita nici să faci mișcare în timpul sarcinii! Chiar dacă nu este indicat efortul fizic în exces, asta nu înseamnă că trebuie să stai în pat pe tot parcursul acestei perioade. Sunt foarte bune și plimbările lejere, dar și exercițiile de yoga sau pilates, care îți pregătesc corpul pentru momentul nașterii.

Ține cont și de alimentația sănătoasă în timpul sarcinii! Pe lângă produse naturiste sau vitamine, trebuie să alegi o alimentație echilibrată și corectă. Ar fi bine să eviți sau limitezi consumul de fast food și să îți îndrepți atenția către produse și mâncăruri proaspete, bogate în nutrienți și vitamine. Fructele și legumele nu trebuie să îți lipsească din mesele de zi cu zi.

Citește și: Ce ai voie să mănânci când ești însărcinată dar și ce alimente să eviți. Sfaturi utile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel