Ce ai voie să mănânci când ești însărcinată dar și ce alimente să eviți. Sfaturi utile

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
pexels.com
pexels.com

Sarcina este o perioadă minunată în viața oricărei femei! Însă, odată cu sarcina, vin și responsabilități care pornesc, în primul rând, de la alimentele consumate în timpul celor 9 luni. După cum știi, nu trebuie să mănânci pentru doi, ci de două ori mai bine! Iată cum trebuie să arate mesele în sarcină, dar și ce trebuie să eviți, astfel încât fătul să se dezvolte armonios.

Mesele trebuie să fie echilibrate și să-ți ofere nutrienții optimi, astfel încât să te simți bine în timpul sarcinii.

1. Consumă legume și fructe

Legumele și fructele sunt ideale în orice dietă, dar mai ales în timpul sarcinii. De ce? Pentru că oferă vitamine, dar și energie pentru o zi întreagă. Poți să consumi mai multe porți pe zi, cu cel puțin trei legume și două fructe. Spală-te foarte bine înainte să le mănânci.

Cancerul endometrial, care este utilitatea fructelor și legumelor?

2. Mănâncă lactate

Totodată, pe lista alimentelor recomandate în sarcină se înscriu și lactatele, precum laptele, iaurtul și brânza, care conțin calciu, esențial pentru oase puternice și bebeluși sănătoși. Este important, însă, să consumi doar produse lactate obținute prin pasteurizare, precum:

Crema de brânză

Brânză feta

Brânză cottage

Mozzarella

Brânză de capră

Halloumi

Ricotta

Ar fi bine să lași deoparte lactatele nepasteurizate, care pot conține o bacterie dăunătoare pentru sarcină, numită listeria. În ceea ce privește iaurturile, optează pentru gama cu probiotice, obținută din culturi vii.

Nu evita carbohidrații

Da, poți consuma și carbohidrați în timpul sarcinii! Optează pentru variante integrale, dar încearcă să te limitezi la o porție pe zi, indiferent dacă vorbim despre cartofi, orez, pâine, paste sau cereale. 

Nu uita de proteine

La fel de important în sarcină este și consumul produselor care conțin proteine, deoarece ele contribuie la creșterea și dezvoltarea armonioasă a bebelușului. Include in mesele tale carne, ouă, pește sau fasole și nu uita nici de nuci, care pot fi o gustare sănătoasă între mese.

Totuși, evită produsele care au  ou crud, precum unele prăjituri sau maioneza. De fiecare dată când gătești ouă, ai grijă ca albușul și gălbenușul să devină solide.

Cum să-ți reduci pofta de dulciuri. Cinci alimente care te ajută, dar și importanța micului-dejun

Ce alimente ar fi bine să eviți în timpul sarcinii?

Pe lângă lista alimentelor recomandate în sarcină, există și produse pe care este recomandat să le eviți, din motive de siguranță alimentară. Ouăle crude, sushi și ficatul nu ar trebui să facă parte din dietă în timpul sarcinii, la fel și următoarele alimente:

- Peștele care conține o cantitate mare de mercur, precum macroul, tonul, crustaceele sau fructele de mare afumate.

- Brânzeturile moi, din lapte nepasteurizat: brie sau camembert, care pot conține bacterii nesănătoase pentru sarcină.

- Carnea gătită insuficient sau crudă, pateurile și mezelurile. Orice tip de carne ai alege să mănânci, asigură-te că este bine preparată termic.

- Alimentele care conțin ouă gătite ușor, precum sosurile, înghețata sau laptele de pasăre. Alege, în schimb, pentru ouăle fierte tari sau omleta.

Orice ar fi, discută mereu cu medicul tău în timpul sarcinii! Acesta îți poate recomanda un plan complet și corect de nutriție, alături de vitamine prenatale, care să contribuie la dezvoltarea propice a bebelușului.

Îți recomandăm să citești și: Cum putem opri căderea părului? Dr. Amalia Anghel: Trebuie să fim atenți la factorii pe care îi putem controla

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel