NASA: Un asteroid gigant trece ASTĂZI pe lângă Terra. Este mai mare decât orice clădire de pe Pământ

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Externe
NASA: Un asteroid gigant trece ASTĂZI pe lângă Terra. Este mai mare decât orice clădire de pe Pământ (sursa foto: Chris Henry / Unsplash)
NASA: Un asteroid gigant trece ASTĂZI pe lângă Terra. Este mai mare decât orice clădire de pe Pământ (sursa foto: Chris Henry / Unsplash)

Un asteroid gigant, mai mare decât orice clădire de pe Pământ, urmează să treacă marţi pe lângă Terra, relatează dpa, citat de Agerpres.

Numit 7482 (1994 PC1), asteroidul măsoară 1.052 metri lungime şi o lăţime de peste un kilometru.

Asteroidul este mai mare decât Burj Khalifa din Dubai, care, la 830 de metri înălţime, este cea mai înaltă clădire din lume.

El nu reprezintă, însă, o ameninţare pentru Pământ, neexistând pericol de coliziune cu Terra. Asteroidul se va apropia cel mai mult de planeta noastră la o distanţă de peste cinci ori faţă de cea dintre Pământ şi Lună.

Robert McNaught a descoperit asteroidul (7482) 1994 PC1 la Siding Spring Observatory din Australia pe 9 august 1994.

Biroul de Coordonare a Apărării Planetare (Planetary Defence Coordination Office) din cadrul NASA, înfiinţat în 2016, monitorizează spaţiul pentru a găsi, urmări şi monitoriza obiecte aflate în apropierea Pământului. 

Misiunile NASA

Pe 23 noiembrie 2021, NASA anunţa că se pregăteşte să lanseze o misiune-test de deviere a traiectoriei unui asteroid, o misiune care avea drept obiectiv testarea unui sistem de apărare planetară, primul de acest fel, proiectat pentru a devia traiectoria unui asteroid de la o potenţială coliziune cu Terra, informa atunci Reuters, citat de Agerpres.

Misiunea, denumită DART (Double Asteroid Redirection Test), urma să testeze abilitatea NASA de a modifica traiectoria unui asteroid cu ajutorul energiei cinetice - prăbuşind în mod intenţionat pe suprafaţa asteroidului un vehicul spaţial robotizat care se deplasează cu viteză mare, corpul ceresc urmând să se deplaseze în urma impactului suficient încât planeta noastră să nu mai fie pe traiectoria periculoasă.

Oamenii de ştiinţă spun însă că asteroizii de mici dimensiuni sunt mult mai des întâlniţi şi reprezintă teoretic o mult mai mare ameninţare pentru Terra pe termen scurt.

NASA a angajat compania SpaceX, deţinută de antreprenorul Elon Musk, pentru a lansa DART la bordul unei rachete Falcon 9 de la baza Vandenberg Air Force, situată pe coasta Californiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel