Nu vă expuneți! ZECE sfaturi pentru a preveni apariția cancerului

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Homepage
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în lume. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cancerul a reprezentat aproape 1 din 6 decese în 2020. Experții lucrează din greu pentru a testa noi tratamente împotriva cancerului în fiecare zi, spun colegii de la DC Medical, care aduc în atenția noastră câteva sfaturi utile pentru a preveni apariția cancerului. 

Cancerul este un grup mare de boli care apar atunci când celulele anormale se divid rapid și se pot răspândi în alte țesuturi și organe. Aceste celule cu creștere rapidă pot provoca tumori. De asemenea, ele pot perturba funcționarea regulată a organismului.

Principala cauză a cancerului este reprezentată de mutații sau de modificări ale ADN-ului din celulele corpului. Mutațiile genetice pot fi moștenite. De asemenea, ele pot apărea după naștere, ca urmare a forțelor de mediu.

Aceste cauze externe, numite agenți cancerigeni, pot include:

- agenți cancerigeni fizici, cum ar fi radiațiile și lumina ultravioletă (UV)

- agenți chimici cancerigeni, cum ar fi fumul de țigară, azbestul, alcoolul, poluarea aerului și alimentele și apa potabilă contaminate

- agenți cancerigeni biologici, cum ar fi virușii, bacteriile și paraziții

Potrivit OMS, aproximativ 33% din decesele cauzate de cancer pot fi cauzate de tutun, alcool, indicele de masă corporală ridicat (IMC), consumul redus de fructe și legume și lipsa unei activități fizice suficiente.

10 sfaturi pentru a preveni apariția cancerului

„Există sute de tipuri de cancer și, din păcate, în foarte multe cazuri, medicina încă n-a ajuns la nivelul necesar pentru a le trata. Se fac însă progrese formidabile în diagnosticarea precoce, în tratamente noi, în monitorizarea eficientă”.

Din păcate, mulți nu înțeleg principii relativ simple care contează enorm pe partea de prevenție primară, adică ce să faci exact pentru a minimaliza riscul de cancer în orice segment al corpului.

Am așezat aici 10 linii generale pe care vă recomand să le respectați:

1. Alimentație sănătoasă. Asta înseamnă doză potrivită din orice. Nu, frigiderul plin nu e semn de bunăstare.

2. Evitarea fumatului. Acest viciu crește semnificativ riscul de cancere pulmonare, digestive, în sfera ORL. Orice fumător ar trebui să depună eforturi considerabile pentru a renunța la fumat.

3. Reducerea consumului de alcool. Până la 20-30 de grame de alcool chiar băut zilnic pot avea efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, dar depășirea acestei doze este corelată în studii cu creșterea riscului de neoplazii în sfera digestivă și nu numai. Celor care nu consumă alcool le recomand să-și păstreze acest principiu.

4. Evitarea sedentarismului. Un organism sănătos trebuie să fie dinamic, să urce pe scări, să meargă pe jos, să alerge puțin, să facă lucruri. Nu degeaba am spus că o pereche de adidași e echivalentă cu un medicament revoluționar.

5. Screening. Dacă știți că sunt cazuri în familie, veți face screening, adică vă veți testa pentru a afla că sunteți bine. Femeile vor face oricum palpare, ecografie sau mamografie pentru a exclude cancerul de sân; de asemenea, test Babeș-Papanicolaou și tipaj HPV la recomandarea ginecologului.

Găsiți continuarea sfaturilor pe DC Medical.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel