O bucată pierdută din Lună orbitează în jurul Pământului și al Soarelui

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Tehnologie
O bucată pierdută din Lună orbitează în jurul Pământului și al Soarelui (sursa foto: Pixabay)
O bucată pierdută din Lună orbitează în jurul Pământului și al Soarelui (sursa foto: Pixabay)

Oamenii de știință cred că „cvasi-satelitul” ar fi fost desprins de pe suprafața lunii. În fiecare aprilie, timp de câteva săptămâni, lumina slabă a unui asteroid apropiat de Pământ strălucește curios pe telescoapele oamenilor de știință. Surprinzând în mod religios evenimentul anual, un grup de astronomi a pus cap la cap o revelație surprinzătoare despre micul ciob: nu pare să fie vreo piatră spațială veche. Arată ca o bucată spartă de lună.

Cipul de mărimea unei roți Ferris poartă numele hawaian Kamo`oalewa, iar dovezile originii sale au fost publicate în revista Nature Communications Earth & Environment.

„Am căutat prin fiecare spectru de asteroizi din apropierea Pământului la care am avut acces și nimic nu s-a potrivit”, a declarat într-un comunicat Ben Sharkey, un student absolvent la departamentul de științe planetare de la Universitatea din Arizona și autorul principal al lucrării.

În schimb, Sharkey și colegii cercetători și-au dat seama că roca avea un model de lumină reflectată, sau spectru, foarte strâns legat de rocile lunare aduse înapoi din misiunile Apollo ale NASA.

„Aceste observații provocatoare au fost permise de puterea imensă de adunare a luminii a telescoapelor gemene de 8,4 metri (27,5 picioare) ale Telescopului Binocular Mare”, a spus într-o declarație Al Conrad, om de știință la Observatorul Telescopului Binocular Mare și coautor al studiului.

Dar aceasta nu este singura dovadă a originilor lunare a lui Kamo`oalewa. Cvasi-satelitul -- o subcategorie de asteroizi din apropierea Pământului care orbitează atât Soarele, cât și Pământul -- călătorește în jurul planetei noastre cu o înclinare neobișnuită, motiv pentru care apare pe cerul nopții doar o dată pe an.

„Este foarte puțin probabil ca un asteroid din apropierea Pământului să se miște spontan pe o orbită de cvasatelit ca cea a lui Kamo`oalewa”, a declarat Renu Malhotra, profesor de științe planetare la Universitatea din Arizona, într-un comunicat.

Ea notează că fragmentul nu va rămâne pe această orbită special pentru foarte mult timp. Estimând că a ajuns în poziția actuală acum 500 de ani, Malhotra crede că traiectoria sa se va schimba în aproximativ 300 de ani.

Cu toate acestea, chiar și cu mașini atât de puternice și analize orbitale detaliate, echipa a parcurs un drum lung pentru a dezvălui secretul lui Kamo`oalewa. Din cauza apariției rare a globului întunecat, ei au fost nevoiți să-și construiască seturile de date de-a lungul mai multor ani pentru a picta o imagine completă a obiectului - și au găsi suficiente dovezi pentru a confirma originile sale.

„Ne-am îndoit până la moarte”, a declarat într-un comunicat Vishnu Reddy, coautor al studiului de la laboratorul Lunar și Planetar de la Universitatea din Arizona.

Proiectul a început în 2016 și a durat câțiva ani, dar în 2020 echipa a ratat fereastra de apariție a asteroidului din cauza restricțiilor COVID-19. Acum, în 2021, se simt în sfârșit confortabil cu cantitatea de informații pe care au adunat-o pentru a anunța trecutul unic al lui Kamo`oalewa. Sharkey a spus: „În această primăvară, am primit observații ulterioare atât de necesare și am spus: „Uau, este real”. Este mai ușor de explicat.”

Există o singură întrebare fără răspuns: Cum s-a rupt Kamo`oalewa de pe lună?

Deoarece acesta este primul asteroid din apropierea Pământului care indică proprietăți lunare, nu este încă clar dacă roca spațială este o anomalie sau dacă există alte fragmente de lună care plutesc în sistemul solar şi care așteaptă să fie găsite.

sursa: cnet.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel