Un microscop ar putea accelera efectele tratamentului pentru cancerul la sân

Autorul articolului: Liana Ganea |
Data publicării:
| Categorie: Tehnologie
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Un nanomicroscop care poate fi manevrat prin spații mici din interiorul corpului, în timpul intervenției chirurgicale, ar putea accelera tratamentul cancerului de sân.

Experții de la Imperial College London au dezvoltat un endo-microscop care are mai puțin de un mm în diametru – aproximativ lățimea a 25 de fire de păr uman – și este conceput pentru a fi introdus în corp pentru a oferi vederi ale țesuturilor și organelor. Dispozitivul este capabil să producă imagini din interiorul țesutului cu „viteză fără precedent”, a spus echipa, citată de Metro.co.uk. În plus, ar putea ajuta la reducerea listelor de așteptare ale NHS, potrivit oamenilor de știință care l-au creat. 

Un pas mare pentru medicina modernă

Endo-microscopul, care este dezvoltat de Dr. Khushi Vyas și colegii de la Imperial College London, îi va ajuta pe chirurgi să identifice celulele canceroase de o sutime de milimetru, într-un ritm mult mai rapid decât metodele tradiționale. Dispozitivul va ajuta la reducerea nevoii de operațiuni de urmărire pentru a elimina celulele canceroase, a spus echipa. Instrumentul va ajuta, de asemenea, la operația de conservare a sânilor, în care chirurgul îndepărtează cancerul, lăsând cât mai mult sân normal posibil.

În prezent, până la 20% dintre pacienții tratați prin intervenții chirurgicale de conservare a sânilor au nevoie în prezent de astfel de operații. Cercetătorii au spus că utilizarea dispozitivului îi va ajuta pe chirurgi să identifice țesutul suspect din jurul tumorilor foarte rapid și precis – cu endo-microscopul generând până la 120 de cadre pe secundă.

Dezvoltarea endo-microscopului este susținută de Consiliul de Cercetare în Inginerie și Științe Fizice (EPSRC), parte a cercetării și inovației din Marea Britanie. Directorul EPSRC pentru programele interconsiliului, dr. Kedar Pandya, a declarat: „Prin reducerea timpului necesar pentru a identifica celulele canceroase și îmbunătățirea acurateței imaginilor, endo-microscopul dezvoltat de dr. Vyas și echipa sa ar putea aduce beneficii pacienților, prin reducerea listelor de așteptare”. Dr. Khushi Vyas a adăugat: „Scopul nostru este să trecem la studii clinice pentru ca sistemul să devină disponibil pentru implementare în aproximativ cinci ani”.

Cancerul de sân în cifre

Cancerul mamar este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei și reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală (European Society for Medical Oncology). Se estimează că una din nouă femei din Europa va face, la un moment dat în viață, cancer de sân dar aceste estimări variază de la o țară la alta.

O femeie din opt care atinge vârsta de 85 de ani va dezvolta cancer de sân în timpul vieţii. 70% din cazurile de cancer de sân sunt descoperite prin autoexaminare. Atenţie însă, nu toţi nodulii sunt detectabili la atingere, de aceea medicii recomandă efectuarea regulată a mamografiilor. Mamografia este indicată femeilor de peste 50 de ani, o dată pe an. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel