O cuşcă de câine lovită de meteoriţi din spaţiu, scoasă la licitaţie de la preţul de 300.000 de dolari

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Externe
O cuşcă de câine lovită de meteoriţi din spaţiu, scoasă la licitaţie de la preţul de 300.000 de dolari (sursa foto: Neale LaSalle / Pexels)
O cuşcă de câine lovită de meteoriţi din spaţiu, scoasă la licitaţie de la preţul de 300.000 de dolari (sursa foto: Neale LaSalle / Pexels)

Meteoriţii au devenit obiecte atât de apreciate de colecţionari, încât cuşca dărăpănată a unui câine care a supravieţuit după ce a fost lovită de o rocă venită din spaţiul îndepărtat ar putea fi vândută cu 300.000 de dolari la o licitaţie organizată de casa Christie's la New York, iar un fragment desprins din scoarţa planetei Marte şi care s-a prăbuşit apoi pe Terra ar putea atinge preţul de vânzare de 800.000 de dolari, informează Reuters, citat de Agerpres.

Ofertele ating niveluri tot mai mari pentru loturile puse în vânzare în cadrul licitaţiei "Deep Impact: Martian, Lunar and other Rare Meteorites", într-o perioadă în care spaţiul a devenit noul domeniu de explorare, odată cu lansarea primului zbor al companiei SpaceX cu echipaj în întregime privat şi cu premiera în cinematografe a producţiei "Don't Look Up", un film nominalizat la Oscar despre o cometă care se îndreaptă spre Pământ.

Această licitaţie online, care cuprinde 66 de loturi şi care se va încheia miercuri, include "meteoriţi conţinând cea mai veche materie pe care omenirea poate să o atingă", au precizat reprezentanţii casei Christie's într-un comunicat.

Printre obiectele scoase la vânzare se află "roci care au fost propulsate în spaţiu în urma impacturilor unor meteoriţi mari cu Luna şi cu Marte", a declarat astrofizicianul Neil DeGrasse Tyson. "Acele roci au scăpat atracţiei gravitaţionale, au călătorit prin spaţiu, iar unele dintre ele au căzut aici, pe Pământ", a adăugat el.

Specialiştii se aşteaptă ca cel mai mare preţ să fie obţinut de al treilea meteorit marţian ca mărime care a căzut pe Terra. Însă cel mai ciudat dintre obiectele propuse la vânzare în cadrul acestei licitaţii, care a început pe 9 februarie, este cuşca unui câine.

Rezidentul ei, Roky, un ciobănesc german, se afla în cuşcă şi a scăpat ca prin minune atunci când un meteorit a trecut prin acoperişul "casei" sale în aprilie 2019 în Aguas Zarcas, o localitate din Costa Rica.

"O gaură de 17,7 centimetri marchează locul prin care meteoritul a spart acoperişul cuştii", au precizat reprezentanţii casei Christie's.

"Câinele a fost aproape să fie omorât de meteorit. Din fericire, a scăpat", a spus Darryl Pitt, curator al Macovich Collection of Meteorites şi consultant pentru această licitaţie.

O vacă lovită de un meteorit în Venezuela în 1972 nu a fost însă la fel de norocoasă. Animalul a fost ucis, iar proprietarul său a fost nevoit să îl tranşeze şi să îi vândă carnea.

Până acum, oamenii au fost scutiţi de astfel de incidente. Şi, deşi prăbuşirile spectaculoase ale meteoriţilor pe Pământ pot fi înspăimântătoare, aceste obiecte cosmice au devenit "mărfuri" apreciate într-o industrie cunoscută şi sub numele de comerţ cu meteoriţi, a precizat Neil DeGrasse Tyson.

"Poţi să-ţi trăieşti întreaga viaţă fără să atingi vreodată un meteorit, dar există persoane care şi-au devotat întreaga carieră descoperirii lor în natură, iar aceste persoane sunt adeseori interesate de astfel de vânzări, organizate fie de comercianţi, fie de case de licitaţii", a adăugat el.

"Aşadar, dacă vrei o bucată din Univers, alta decât cele de pe Terra, trebuie să ştii că astfel de obiecte sunt disponibile", a mai spus astrofizicianul.

Neil DeGrasse Tyson nu crede că o penurie de obiecte venite din spaţiul îndepărtat se va produce în prezent sau în viitorul apropiat.

"Probabil că există mult mai multe tone de meteoriţi lunari şi marţieni împrăştiaţi pe Pământ decât există în prezent în colecţiile noastre. Într-un fel, Universul vine la noi", a adăugat astrofizicianul american.

sursa: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel