O substanţă în veninul de şarpe, eficientă împotriva COVID-19. Cercetătorii brazilieni: "Am avut rezultate interesante"

astrosens Team | Dată: 25 aug 2021, 13:37 | Categorie: Externe
O substanţă în veninul de şarpe, eficientă împotriva COVID-19. Cercetătorii brazilieni: "Am avut rezultate interesante" (sursa foto: Flickr)
O substanţă în veninul de şarpe, eficientă împotriva COVID-19. Cercetătorii brazilieni: "Am avut rezultate interesante" (sursa foto: Flickr)

Cercetători din Brazilia au identificat o substanţă în veninul şerpilor din specia Bothrops jararacussu ce împiedică reproducerea virusului care declanşează maladia COVID-19, au informat marţi surse ştiinţifice, relatează EFE.

Molecula identificată - o peptidă - de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Sao Paulo (UNESP) a inhibat cu 75% capacitatea virusului SARS-CoV-2 de a se multiplica în celulele de maimuţă cultivate în laborator, a informat universitatea braziliană.

Rezultatele preliminare ale acestei cercetări au fost publicate pe 12 august în ediţia online a revistei ştiinţifice Molecules şi poate să deschidă calea spre dezvoltarea unui medicament care ar putea să trateze COVID-19, potrivit lui Eduardo Maffud, profesor la catedra de Chimie a UNESP şi coordonator al studiului.

Specialiştii brazilieni au explicat că cercetătorii universităţii menţionate au identificat mai multe molecule ale veninului şarpelui Bothrops jararacussu care aveau proprietăţi antibacteriene şi au decis, apoi, să testeze câteva dintre acele peptide pentru a vedea dacă acţionează asupra SARS-CoV-2.

"Din fericire, am avut rezultate interesante cu una dintre substanţe. Am identificat una care nu este toxică pentru celule şi care inhibă reproducerea virusului", a precizat acelaşi cercetător.

Bothrops jararacussu este o specie veninoasă care are habitatul în junglele din vestul, sud-vestul şi sudul Braziliei, precum şi în zonele sălbatice din Paraguay şi din nordul Argentinei. În Brazilia, muşcătura acestor şerpi este cea mai frecvent întâlnită în rândul oamenilor.

Potrivit profesorului Maffud, un posibil medicament dezvoltat pe baza acestei substanţe ar putea frâna reproducerea virusului care declanşează COVID-19 şi ar permite astfel organismului să genereze anticorpii necesari pentru a lupta împotriva bolii.

Cercetătorii brazilieni doresc acum să identifice doza corectă pentru administrarea acestei molecule, cu scopul de a dezvolta un medicament anti-COVID-19 şi să înceapă testele pe animale.

Brazilia, una dintre ţările cele mai afectate de pandemia de coronavirus, se află pe locul al doilea în lume ca număr de decese, cu peste 575.000 de morţi, şi pe locul al treilea ca număr de infectări, cu peste 20,6 de milioane de cazuri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Cross parteneri
Get it on Google Play


DC Media Group Audience